Home ReviewsAlbum Reviews VARIOUS ARTISTS – Lefto presents Jazz Cats (Sdban Ultra).

VARIOUS ARTISTS – Lefto presents Jazz Cats (Sdban Ultra).

by Bart Verlent

Belgische jazz is altijd al gekend geweest voor zijn kwaliteit, kijk maar naar hoe hoog iconen als Toots Thielemans, Philip Catherine, Bert Joris en Jeff Neve aangeschreven staan in het jazzwereldje. De laatste jaren is er in ons land een nieuwe lichting jazzmuzikanten opgestaan die op indrukwekkende manier improviseren. Daarom vond DJ Lefto het hoog tijd om een verzamelplaat samen te stellen met de crème de la crème van de nieuwe lichting der Belgische jazzbands.

Lefto groeide op met jazz, en dat dankzij zijn vader die hem meenam naar jazzclubs. Hij hoorde later hoe jazzinvloeden in hiphop, triphop en dance terugkwamen, een echte jazz cat die vond dat onze nieuwe generatie wat extra aandacht verdienen.

Op deze straffe plaat die Lefto Presents Jazz Cats is horen we: SCHNTZL met haar avant-garde ambient Lindbergh of BRZZVLL met het acid jazz-achtige De Vlijtige Kip.

2 Times Nothing brengt uitdagende groovy freejazz met Fuckbox, LABtrio laat in het zeven minuten durende Elevator horen hoe veelzijdig ze zijn, Tribal Coffee van Glass Museum is een aanstekelijk track vol afwisseling met toetsen van postrock en wereldmuziek, terwijl het speelse Part One van Steiger laat je alle hoeken van de kamer zien.

Oude Beren van De Beren Gieren is opgebouwd rond een dansbare monotone pianomelodie die je onmiddellijk bij je nekvel neemt, in Artifacts neemt Black Flower ons mee op een bijzondere trip met Nigeriaanse afrobeat en dit in combinatie met dub-invloeden.

Een mix van jazzrock en future funk krijgen we van Commander Spoon met Introducing – part III. Van Compro Oro horen we op Bombarda hoe een surfgitaar zich uitleeft op exotische ritmes, STUFF is vertegenwoordigd met het groovy Strata.
Mazzle grijpt met Hikari Park naar de funky souljazz, Steak In The Neck van Madame Blavatsky zou evengoed op een Aphex Twin-album kunnen staan, met andere woorden dit is freaky electro psychedelische dance… Boeiend!

Collective Conscience doet het iets rustiger met de synthfunk van Takeoff, wat perfect aansluit met de Suikerbeat van BeraadGeslagen waar we de avontuurlijke avantgarde-funk weg inslaan. Funk krijgen we ook in de afsluiter van dit zalig album met Hiza Hiza Hey van Pudding oO.

Alle nummers die op deze compilatie staan zijn terug te vinden op platen van de desbetreffende bands, dus helaas gaat het hier niet om onuitgebracht materiaal. Maar als visitekaartje van de new wave of Belgian jazz kan deze plaat wel tellen.

Lefto heeft zijn best gedaan om nummers te kiezen die deze plaat een mooi geheel geven, en dat is hem zeker en vast gelukt. Lefto Presents Jazz Cats is een plaat voor iedereen die houdt van uitdagende muziek en niet alleen voor jazzfans. Hopelijk verschijnt er nog een reeks platen in deze reeks.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More