Home ReviewsAlbum Reviews USI ES – Mutiny (Eigen beheer).

USI ES – Mutiny (Eigen beheer).

by Björn Comhaire

Wat gebeurt er als je een weekje naar een eiland voor de Finse kust trekt met een stapeltje verhalen van Roald Dahl onder de ene arm en een midi-keybard onder de andere? Esther Weemaes alias Usi ES, deed het en kwam terug met de intrigerende single Billy Weaver. Het nummer vertelt het verhaal van The Landlady, een kortverhaal van voornoemde Roald Dahl.

(c) Usi ES

Vanaf de eerste “Hey hey I’m Billy” neemt Usi ES je bij de lurven om je niet meer los te laten. De diepe, ietwat hese stem van Weemaes baant zich een weg door je gehoorkanaal recht naar je frontale cortex. Ja, we moesten een beetje aan PJ Harvey denken, maar er zijn ergere dingen in het leven.

Naast de single Billy Weaver bevat de ep drie eerder onuitgegeven nummers. The Bubble is daarbij de meest open en meezingbare track op de ep. Het is een herwerking van het nummer uit 2013 met bijdragen van drummer Simon Segers en met Dijf Sanders aan de knoppen. Dat Usi ES weet hoe ze een nummer moet opbouwen hoor je ook in Christian. Dreigend, tribaal trommelgeroffel, een cello die als een donkere wolk boven het nummer hangt en de warme stem van Weemaes. Spannend en mooi.

Afsluiter Is This Desire tenslotte is een cover van een nummer van PJ Harvey uit 1998. Een stem en een orgeltje, meer is er niet nodig. Iets trager dan het origineel en misschien ook net iets minder spannend en meer gesloten, maar wel helemaal Usi ES.

Mutiny is een warme en intrigerende debuut-ep geworden die drijft op het typische stemgeluid van Weemaes. Luistermuziek die je meeneemt naar een onbekende bestemming.

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More