Home ReviewsAlbum Reviews UNIDENTIFIED MAN / CHROMA CARBON – Memento Mori (Wool-E-discs).

UNIDENTIFIED MAN / CHROMA CARBON – Memento Mori (Wool-E-discs).

by Nel Mertens

Memento Mori is het werk van The Unidentified Man en Chroma Carbon. Chroma Carbon kennen we als Francois Ducarn, de zanger van de Franse coldwaveband Factice Factory die ook bij het synthproject Sine Silex zingt. The Unidentified Man, also – not so very well – known as Jurgen De Winter. Onmogelijk is het tegenwoordig om anoniem te blijven. Een Belgische muzikant die sinds 2013 met aanvankelijk weinig muzikale vaardigheden, maar een flinke Do It Yourself-attitude, met analoge instrumenten aan de slag ging. Ondertussen weet hij een heuse sound neer te zetten, waarvoor hij inspiratie vindt in een brede waaier van elektro underground en popmuziek uit de late jaren ’70, vroege jaren ’80. De vocals die Chroma Carbon neerzet op het analoge klankbord van The Unidentified Man is een meer dan geslaagde match!

Het ijskoude, spannende nummer Sense Offender opent het album, met elektro-beats die een stevig fundament zijn voor de futuristische geluiden en blieps en de sterk vervormde zang. In het donkere Squandered komt de stem van Chroma Carbon meer naar voor, tussen de uitgesproken synthlijnen en de sterk afgelijnde ritmes.

Theatraal uitdagend nemen de synths de bovenhand in het sci-fi klinkende Global Control. Rechttoe rechtaan gaat Klingelied gedreven voort op typerende, pulserende ritmes binnen het genre. Het repetitieve in ritme en in stemtimbre zorgen voor een heerlijk dansbaar nummer.

Uitwasemende synths die opnieuw tegen pulserende beats geprojecteerd worden, horen we in Impeller, een track met een algemeen donkere sound, waarbinnen de synths scherp aftekenen en samen met wat industriële noise voor een fijne klankrebellie lijken te zorgen. Als we er eentje moeten uitkiezen als favoriete track, mag het deze wel zijn.

Synths laten zweven over triggerende ritmes en iets wat als ‘screamscapes’ omschreven zou kunnen worden, resulteerde in het heerlijke nummer Dystopia. Een track die even elektronisch industrieel als poppy klinkt.

De bonus download track Acrylique glijdt ijskoud over je huid. De discrepantie tussen die afstandelijk kille zang, de statische ritmiek en het algemeen vrij zwoel klinkende instrumentale kader met verrassende sounds onderweg is groot en maakt dit een enorm knap, bijzonder nummer.

Moge onze sterfdag gedenkwaardig zijn, maar als er nog veel albums zoals Memento Mori verschijnen, mag die nog ver weg zijn. Een heerlijk grauw klinkend minimal synth/elektro-album met zeven divers klinkende tracks die fans van Cabaret Voltaire, DAF, Nitzer Ebb en Kraftwerk zullen opslokken! Meer van dit, graag!

Dit album is digitaal en op vinyl verkrijgbaar via Bandcamp en bij Wool-E-discs.

Unidentified Man: Facebook / Bandcamp

Chroma Carbon: Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More