Home ReviewsAlbum Reviews UNCLE ACID AND THE DEADBEATS – Slaughter On First Avenue (Rise Above)

UNCLE ACID AND THE DEADBEATS – Slaughter On First Avenue (Rise Above)

by Patrick Bruneel

Uncle Acid & The Deadbeats, dat zich ook wel eens The Sharon Tate Experience laat noemen, komt uit Cambridge en maakt sinds 2009 het mooie weer in acidrockland.

Na twee platen op Killer Candy kon de band verkassen naar het grotere, door Lee Dorrian (onder meer Cathedral) geleide, Rise Above, waar ze drie meer dan behoorlijke platen uitbrachten. Tijd voor een live-plaat dachten de heren, en ziedaar, Slaughter On First Avenue ziet het levenslicht.

Het kan er ook aan liggen dat het meest recente wapenfeit van de band, die al heel wat personeelswissels kende, dateert uit 2018. Wasteland was toen de iets mindere opvolger van The Night Creeper (2015) en daarna leek het allemaal een beetje leeg.

De band teert op de vroege dagen van de hardrock, met een bandnaam die komt uit een band van Rusty Day, de zanger van Cactus: Uncle Acid and the Permanent Damage Band. De muziek van Uncle Acid ligt helemaal in de stijl van de late jaren 1960, de Summer Of Love en de bijhorende muziek. Uiteraard niet klakkeloos overgenomen maar veel verwijzingen zijn er wel. Uncle Acid mengt namelijk heel wat doom door de psychedelisch aandoende klanken, wat hun geluid best wel interessant houdt.

Zompige rock is het met als struikelblok voor veel mensen ongetwijfeld de stem van zanger / gitarist Kevin R. Starrs. Die heeft een stem die net zo kan afschrikken als die van Geddy Lee, de gedoodverfde leider van Rush.

De opnames die we te horen krijgen dateren respectievelijk uit 2019 en 2022 toen de band concerteerde in First Avenue, in Minneapolis. In grote vorm zijn ze en daarbij mag er al eens worden loos gegaan. Geen spoor van de kromme ballades die hier en daar op hun studio-albums opduiken maar lekker door rocken.

Veertien nummers in een klein anderhalf uur die de carrière van de band overspannen is wat we krijgen voorgeschoteld. Veel interactie met het publiek is er niet. Uncle Acid speelt het liefst met zeer weinig verlichting en met de rug naar het publiek. De muziek hoort voor zichzelf te spreken, en dat doet die. Van Slow Death over I’ll Cut You Down tot Shockwave City, het is een psychedelisch rockfeest en helemaal wat een live-album van dit collectief hoort te zijn.

Wij zijn de stem van Starrs ondertussen gewend. Nu jullie nog.

FacebookWebsiteInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More