Home ReviewsAlbum Reviews UMMAGMA – Compass (Leonard Skully Records).

UMMAGMA – Compass (Leonard Skully Records).

by Bart Verlent

Het is zeven jaar geleden dat het dreampopduo Ummagma nog eens een album uitbracht. In de tussentijd zaten Alexander Kretov en Shauna McLarnon niet stil. Ze brachten diverse singles en ep’s uit en lieten hun nummers mixen door Robin Guthrie van Cocteau Twins en Dean Garcia van Curve.

De song LCD van deze plaat dateert al uit 2017, dus Ummagma heeft blijkbaar lang aan deze plaat gewerkt. Compass is een afwisselend album waar het duo flirt met diverse stijlen. Met opener Rolling gaan ze de dance tour op en in de vorige single Caravan horen we een soort van dream-folk met veel Cocteau Twins-invloeden.

Otherwise is dan weer dubreggae terwijl LCD een grote psychedelische trip is. Bij Elizabeth 44 moeten we spontaan aan de speelse indiepop van The Sugarcubes denken. Met Blown gaat het duo terug naar het dromerige van Cocteau Twins wat er bij F-Taking ook wat in zit maar daar horen we ook ambient invloeden die dicht aanleunen bij The Orb net zoals bij het instrumentale Galacticon.

Met Lotus gaan ze de psychedelische poptour op en de recente single High Day is een psychedelische zeemzoete wals. Colors II is een rare mengeling van folk en bombastische drums die meer op een mislukte collage lijkt en dus het minste nummer is van deze afwisselende plaat. In de afsluiters Cretu en Bouquet tapt het duo verder uit het dromerige psychedelica vaatje.

Kretov en McLarnon hebben met deze derde plaat iets heel divers afgeleverd waarop ze naar hartenlust experimenteren met genres en klanken. Helaas vergeet het duo in hun drang naar experiment soms echte songs af te leveren zodat het soms aanvoelt of ze de weg kwijt zijn. Dus hopelijk streven op het volgende album naar iets meer rechtlijnigheid.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More