Home ReviewsAlbum Reviews TWO ENVELOPES – Inner Phrases (7 Mountain Records)

TWO ENVELOPES – Inner Phrases (7 Mountain Records)

by Björn Comhaire

Ken je het Two Envelopes-probleem? Je krijgt twee identieke enveloppen aangeboden, ze bevatten beiden geld. De ene enveloppe bevat echter twee keer zoveel geld als de andere. Je kiest er één uit, heeft het nog zin om, na je keuze, van enveloppe te veranderen in de hoop zo de enveloppe met het hoogste bedrag te kiezen? Het is een beetje een dwaze vraag maar nogal wat mensen hebben zich er het hoofd over gebroken en geef toe, het maakt de naam van ensemble een stuk boeiender!

© Two Envelopes

Maar er is meer! De naam Two Envelopes slaat ook op contrast tussen de geluidsenveloppen van de klavecimbel van Lisa Kokwenda Schweiger en die van percussionist Jacob Vanneste. Enveloppen die op het eerste gezicht best ver uit mekaar liggen maar soms, verbazend genoeg, haast overlappen.

Twee instrumenten ook die je niet meteen aan mekaar linkt en een combinatie die hen nog niet erg vaak werd voorgedaan. Toch vonden ze inspiratie in het werk van Elisabeth Chojnacka en Sylvio Gualda die begin jaren ’70 aan een aantal componisten vroegen er werk voor te schrijven. Precies dat deden Schweiger en Vanneste nu opnieuw. Ze vroegen aan Ruud Roelofsen (NL), Jesse Broekman (NL), Boris Bezemer (NL), Julia Emmery (BE) en Josh Trotter (GB) om composities te maken. Het resultaat van die vleit hoor je op Inner Phrases.

© Frerik de Jong

Vijf componisten en vijf nummers dus.
Geen muziek voor het ongetrainde oor en soms best taaie stukken om doorheen te waden. Freejazz voor hedendaagse klassieke muziek, maar dan wel mét partituur. Vaak meer performance dan melodie wat maakt dat je Two Envelopes in feite live aan het werk zou moeten zien om de stukken ten volle te kunnen appreciëren. Vaak vraag je je af wie nu precies welk geluid maakt en hoe de klanken op het album ontstonden. Onderstaande video geeft hier een klein beetje een antwoord op en is een aanrader om je een beter beeld te vormen van waar Inner Phrases over gaat.

Het album werd opgenomen door Frerik de Jong in de ChampdAction Studio in Antwerpen en verscheen op 19 maart bij 7 Mountain Records.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More