Home ReviewsAlbum Reviews TUBELIGHT – Expert By Virtue Thereof (FONS Records).

TUBELIGHT – Expert By Virtue Thereof (FONS Records).

by Didier Becu

Om maar meteen met de deur in huis te vallen : Tubelight heeft met Expert By Virtue Thereof (compleet onmogelijke titel, we weten het, en zij ook) één van de beste platen van het jaar gemaakt.

Je kijkt ervan op? Wij ook een beetje, maar de lange tijd van bezinning heeft zijn werk gedaan. Het is wellicht de vrijheid en de nieuwe ademruimte die er voor heeft gezorgd dat de vijf zo’n plaat hebben kunnen maken.

Tien jaar geleden lag de last op de band rond frontman Lee Swinnen veel te hoog om zonder pijn te kunnen blijven rechtstaan. Een jonge band met een contract bij Caroline (nu is het op Fons Records) en alle verplichtingen die een band hoort te maken, willen ze op de radio gedraaid worden.

Troost je, geen enkel nummer van deze nieuwe plaat zal de radio halen. Spijtig genoeg, dat wel, maar anderzijds maak je niet zo’n tegendraadse indiepunkpop als  als je dat wil. Een sound die bij momenten zeer dicht in de buurt van The Fall komt.

We weten ook wel dat er tegenwoordig heel wat in dit landje gebeurt. Meer dan genoeg om je iedere seconde een wow te doen zeggen, en toch is Expert By Virtue Thereof zo wat de meest on-Belgische plaat die door Belgen is uitgebracht.

Van de My Bloody Valentine-sound die hun vorige Heliosphere domineerde is geen noot meer overgebleven. Garagerock met een enorm hoog postpunkgehalte is de te gebruiken term. De bastaardzoon (of dochter als dat beter klinkt) als je The Strokes en Arctic Monkeys samen in één bed stopt. Eigenzinnig zonder dat het gevoel voor melodie er ook maar één seconde onder lijdt. Luister bijv. naar Perfect Routine, de song die Franz Ferdinand al tien jaar heeft willen schrijven.

Genoeg woorden : 45 minuten genialiteit.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More