Home ReviewsAlbum Reviews THOU – Magus (Sacred Bones Records).

THOU – Magus (Sacred Bones Records).

by Luminous Dash

Het gebeurt niet alle dagen dat een band uit Louisiana ons iets waardevols te bieden heeft. Thou heeft voor de vijfde maal gedaan waar ze goed in zijn, een reeks staalharde nummers in een plaat gegoten en het op de wereld losgelaten. Elf nummers ditmaal, stuk voor stuk kaakbrekend en oorverdovend. Het vorige album Heathendateert al van 2014, maar de band heeft amper stilgezeten. Na tours met onder andere Converge hebben ze ergens nog de tijd gevonden om talloze splitcd’s, lp’s en herwerkte nummers uit te brengen.

De formule van Heathen wijkt geen millimeter af van zijn voorgangers. Sludemetal met wat doom- en postinvloeden zijn nu eenmaal een aangename combinatie. Hardere ummers van gemiddeld acht minuten vergen wel een getraind oor.

Eerlijkheid gebiedt ons toe te geven dat we geen fan zijn van het eerste halfuur. Dertien in een dozijn is een term op z’n plaats hier. We kennen het genre en een vorm van monotoonheid is (mantragewijs) deel van de kunst. Wat niet wil zeggen dat innovatie achterwege gelaten moet worden.

Maar interessant wordt het pas bij In The Kingdom Of Meaningwaarbij zang af en toe toch een melodische aanpak aandurft. Onmiddellijk sloop Oathbreaker in onze gedachten. We appreciëren de gevoelsmatige afwisseling in de uitbarstingen van Thou. Toegegeven, een gewaagde keuze, die voor vele doom- en sludgebands niet evident is. Mischien uit vrees voor negatieve reacties, misschien uit voorliefde voor het aan gort schreeuwen van stembanden.

De band slaagt er op momenten in (Transcending Dualities bijvoorbeeld) om iets uitdagender te werk te gaan. Maar we krijgen het gevoel zelf te veel op zoek te moeten gaan naar die uitspattingen. En voor een album van 75 minuten is ons dat net iets te vermoeiend.

Leander Snauwaert

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More