Home ReviewsAlbum Reviews THIS VALE OF TEARS – 1994 Demo – 2022 Remastered (Je m’en Fish)

THIS VALE OF TEARS – 1994 Demo – 2022 Remastered (Je m’en Fish)

by Nel Mertens

In 1994 nam de Belgische gothrockband This Vale Of Tears een demo op in De Rockfabriek, die op cassette werd uitgebracht. Nu werden die 6 tracks geremasterd door de Britse Henry Bainbridge in de Dubstudio / Higher Level Mastering die eerder al het remasteren en omzetten naar vinyl op zich nam voor bands als The Neon Judgement/Neon Electronics, Gary Numan, John Foxx, Om Unit, Vibronics,… En laat ons eerlijk zijn, hij leverde excellent werk af met deze 28-jaar oude opnames.

Een heerlijke titel als Social Cindy prijkt alvast op nummer 1. Meteen halen we ons zo’n echte Cindy zonder Facebook, TikTok, Twitter… voor de geest. En toch klinkt dit nummer vrij beangstigend. Het nieuws dat ze brengt, blijkt niet zo rooskleurig te zijn en dat vertaalt zich in een urgent klinkende zang, begeleid door grimmige riffs, een diepe bas, donkerslaande drums en repetitieve dissonante synths.
Humanity laat zachte gitaarakkoorden en doffe drumslagen klinken, met onheilspellende spoken words over de menselijkheid. Er is geen god, er is geen redder, er is enkel menselijkheid… en dat wordt opgesierd door een erg knap, doch eenvoudig stukje zuiver toetsenwerk dat regelmatig opduikt.
Een verhalende intro met zacht emotioneel gitaargetokkel opent The Liar, dat nadien openbarst in een energieke gothrocktrack met een vleugje punkattitude.

Ophelia draagt de sluier van tranen qua sfeer. In se een intriest én knap opgebouwd nummer, waarbij de zang jammer genoeg niet zo sterk klinkt, om niet te zeggen bij momenten gewoon echt vals.
Geef ons dan maar Frozen Zone, waarbij de woorden gescandeerd worden in plaats van gezongen. En al zeker, als dit met oplopende doeltreffendheid, toenemend in kracht, naar het einde toe alsmaar toeneemt.
In afsluiter Down & Under is het dan weer het knappe gitaarwerk, dat blijft hangen.

Een oude bron aan muzikale duisternis werd met deze remaster niet enkel afgestoft, maar ook echt opgeblonken! De 1994 Demo is digitaal beschikbaar en wordt momenteel ook op vinyl geperst bij het Zottegemse Dunk!pressing.

This Vale Of Tears / Je m’en Fish

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More