Home ReviewsAlbum Reviews THE RIDDLE – The Tree Deep In The Forest (Wool-E-discs).

THE RIDDLE – The Tree Deep In The Forest (Wool-E-discs).

by Nel Mertens

Jezelf al eens afgevraagd wat er gebeurt als je Charlotte Sometimes met The Boys of Summer mixt? Wij tot hier toe nog niet echt… Dan krijg je zoiets als een onheilig huwelijk tussen de donkere duisternis van The Cure en de Californische zonneschijn van Don Henley. Dat is wat The Riddle, het soloproject van Kennet De Bondt, teweegbracht op zijn album The Tree Deep In The Forest, met als doel: muziek maken zoals die in de jaren ’80 kon klinken.

Rustige, akoestische gitaarakkoorden openen Waving Leaves, waarna de elektrische gitaarlijnen er melancholisch aan toegevoegd worden, waardoor het new wave geluid meteen gezet is. De zuiverheid van de stem van Kennet De Bondt klinkt hier mooi ijl. Diezelfde sfeer horen we ook terug in Anywhere I Go.

Never Let You Go is een uptemponummer waarin je de invloed van (misschien wel een vrolijkere versie van) The Cure lekker hoort. Ook Nicely Planned Out en Happy dragen dat vrolijke kantje mee. Allemaal nummers waarvan zelfs de donkerst geklede newwaver zich spontaan huppelend gaat voortbewegen bij een wandeling door een zonnig lenteparkje.

Het trage, maar prachtige The Few is een song die op veel vlakken vol zit van emoties:The few you despise – The few you must hate – The one you should murder – The one you can love’, of hoe belangrijk het is je te omringen met de juiste personen. Nog zo’n nummers die er om dezelfde redenen uitspringen zijn Your Hope en Part Of Your Dance. Ook al omdat in dit laatste nummer deze bijzonder mooie zin voor komt: ’And if you fall, just make it part…Part of your dance.’ Eentje om te onthouden!

Een erg mooie opbouw horen we in More, met de lange instrumentale intro, voordat we de klankzuivere vocals horen die het – niet autobiografisch – over verslavingsdrang hebben. The Same is volgens ons dan weer wel autobiografisch, aangezien The Riddle dit aan zijn twee zonen opdraagt.

De intro van If Only I Could Sleep klinkt elektronisch sterker dan de rest en springt er hiermee – zeker positief – uit op dit album. Dynamischer en energieker, maar doorregen van heimwee naar… een nachtje slaap. De zachte titeltrack vol levensvragen The Tree Deep In The Forest sluit het album af.

The Tree Deep In The Forest is de officiële heruitgave van de demo-cd die The Riddle in 2017 enkel onder vrienden verspreidde. Een knap album, met mooie zang en nummers met een sterke opbouw. Wat wel opviel is dat The Riddle de neiging lijkt te hebben om soms een vrij eentonige gitaarklank neer te zetten, wanneer er getokkeld wordt. Maar misschien is net dàt het element dat het zo eighties doet klinken, dus laat dat je zeker niet tegenhouden om deze te ontdekken. Volgens ons is het opzet geslaagd: dit klinkt zoals het in de jaren tachtig had kunnen klinken en dus ook wel zoals we het graag horen! Het album is digitaal en op cd verkrijgbaar via Wool-E-discs.

Facebook / You Tube

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More