Home ReviewsAlbum Reviews THE RESIDENTS – Eskimo (Cherry Red)

THE RESIDENTS – Eskimo (Cherry Red)

by Patrick Bruneel

Over een paar jaar gaan ze er allemaal aan geloven, de vele albums die The Residents in hun vijf decennia overspannende carrière hebben gemaakt. Een vinylrelease met extra’s is, als het over dit stel eyeballs uit San Francisco gaat, altijd een feest, ook als het om een van de minst toegankelijke platen uit hun loopbaan gaat.
Oorspronkelijk zou Eskimo de opvolger worden van Fingerprince maar dat ging niet door. Allerlei redenen zijn daarvoor aan te halen, niet in het minst het gebekvecht met het management. Of het allemaal klopt, is zoals steeds in nevelen gehuld. De band is er altijd al een meester in geweest om mensen te misleiden, met halve waarheden naar buiten te komen of iedereen gewoon in het ootje te nemen.

Met zelfgemaakte instrumenten is het de bedoeling dat The Residents ware verhalen van de Inuit vertellen, al klopt dat niet helemaal. Het zijn nep etnografische vertellingen op een vreemd bed van noise, synthesizers, bevreemdende stemmen, geluidseffecten en een ongebreidelde experimenteerdrift. De teksten zijn veelal absurd, bestaande uit slagzinnen uit de reclamewereld en complete nonsens.

Met Snakefinger, Chris Cutler en Don Preston aan boord kon er zonder enige belemmering uiting worden gegeven aan het vernieuwende geluid, zelfs binnen hun eigen oeuvre.

Deze keer krijgen we de niet eerder uitgebrachte ICE RDX Suite en enige demo’s en aanvullende nummers die niet op de originele plaat stonden, als waardevolle extraatjes.

Even doorbijten is het wel, want zoals eerder gezegd is dit één van de meer hermetische platen van het collectief. Lonen doet het uiteindelijk wel.

https://www.cherryred.co.uk/product/the-residents-eskimo-2lp-preserved-edition/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More