Home ReviewsAlbum Reviews THE RESIDENTS – Commercial Album (Cherry Red)

THE RESIDENTS – Commercial Album (Cherry Red)

by Patrick Bruneel

Commercial Album van The Residents uit San Francisco verscheen voor het eerst in het gezegende jaar 1980. De plaat, die als de opvolger wordt beschouwd van Duck Stab / Buster & Glen bevat veertig nummers van telkens precies één minuut, met telkens een pauze tussen van drie seconden, om de radiomakers de kans te geven de nummers echt als advertentiemuziek te gebruiken.

In die tijd kocht de band ook effectief veertig minuten reclametijd, zodat elk nummer in het lokale radiostation een keer werd gespeeld. Dat zorgde meteen voor wat controverse, want sommigen wisten niet meer of we hier met een arty muziekband hadden te maken of met een commerciële adverterende bende slimmerds die zichzelf in de kijker wilden zetten. Missie geslaagd alvast.

Het album, dat nu een rerelease krijgt op vinyl (het zevende in rij al), is steevast één van de bekendste platen van The Residents gebleven en geldt als een ideale instap in de wondere wereld van het collectief. Memorabele liedjes, aanstekelijke melodietjes hier en daar en wat experimenten zorgen voor de afwisseling.

Voor de plaat trommelden ze enkele gasten op, waaronder een aantal die onder een schuilnaam opduiken. Snakefinger en Fred Frith zijn herkenbaar, terwijl de bijdragen van Chris Cutler (net als Frith toen lid van Henry Cow) minder opvallen. Andy Partridge (XTC, Sandy Sandwich genaamd) en Lene Lovich (Mud’s Sis) staan nog vermeld, wat niet het geval was met David Byrne en Brian Eno.

Bij een heruitgave als deze horen natuurlijk wat extra’s. Deze keer is dat de volledige tweede lp, die een volledig herwerkte, geremasterde en opnieuw geïnterpreteerde versie bevat van ongeveer het volledige album. Daarvoor gebruikte de band de oorspronkelijke multitracks.

Het is wel even wennen want ja, ze hebben het album echt wel herwerkt. Alles blijft herkenbaar maar er zitten voortdurend kleine wijzigingen in, niet louter in de details, wat deze COMS 1-3 RDX Suite toch wel weer bijzonder maakt. Dat zorgt ervoor dat ook degenen die thuis zijn in de bevreemdende wereld van The Residents iets hebben aan deze editie, net door de bonus-lp.

CHERRY RED / WEBSITE THE RESIDENTS

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More