Home ReviewsAlbum Reviews THE ORB – Abolition Of The Royal Familia (Guillotine Mixes) (Cooking Vinyl)

THE ORB – Abolition Of The Royal Familia (Guillotine Mixes) (Cooking Vinyl)

by Bart Verlent

Vorig jaar verscheen het zestiende album van The Orb, Abolition Of The Royal Familia, waarop het duo samenwerkte met Youth (Killing Joke), Roger Eno, Gaudi, David Harrow (Psychic TV, Anne Clark, Jah Wobble…), Hollie Cook, Jay Wobble, Roney Fm, Steve Hillage en Miquette Giraudy (Gong/System 7). Zie lieten de nummers op deze plaat remixen door verschillende mensen uit het dance, trance en acid house wereldje. Daarmee herhalen ze een concept uit 1991 toen ze hetzelfde deden met hun debuutplaat Adventures Beyond The Ultraworld. Die remixen werden in 2006 pas officieel uitgebracht als bonus-cd bij de re-release van hun debuut.

© The Orb

Het album begint met de BLM Remix 23 van Daze door David Harrow. Het origineel heeft een soul en disco tintje, Harrow kleefde er echter een stevige technobeat onder en op de warme soulstem werd zoveel echo gezet dat het soul-element helemaal verdween. Maar het is wel een zalige bewerking. Queen Of Hearts is een typische The Orb ambient track. Moody Boys’ Duck of Down mix klinkt nog zwaarder dan het origineel dankzij de lome beats en loodzware bassen. Gaudi deed niks speciaals met Ital Orb en bleef trouw aan het origineel, er werden enkel wat accenten verlegd.

David Harrow veranderde House Of Narcotics in Narcotics. Hij maakte een house versie gemaakt van het chill out soul nummer. Andy Falconer toverde de zeven minuten durende ambient track Slave Till U Die om in een negen minuten durende ambient track met nog meer spacey geluidjes. De trance van Hawk Kings werd door Lost Stoned Pandas gepimpt met gierende gitaren in plaats van de zweverig strijkers van The Orb. Het resultaat klinkt best wel wat een agressief. Pal Metamono deed weinig spraakmakends met de spacey trance van Honey Moonies, zodat we weinig verschil horen met het origineel.

Dom Beken en Kris Needs doopten The Weekend It Rainded Forever om tot The Weekend. Het duo maakte van deze ambient track een melige versie door er een lome beat onder te zetten en een mellow piano waar de stroop van afdruipt. Violetta Vicci dacht dat Pervitin en AAA origineel perfect klonken dus gooiden ze er enkel wat strijkers en zang bovenop. Youth nam de dub weg van het de ambient dub van Shape Shifting en maakte er op het einde een spacey technotrack van.

Het album sluit af met Off The Beaten Trax (Knee Spitter), het enige nieuwe nummer op de plaat. We krijgen een ambient intro van 1 minuut gevolgd door vrij monotone techno met af en toe wat old school house elementen.

Aangezien de nummers bewerkingen zijn van The Orb, zit er meer variatie in deze plaat. Omdat Alex Paterson en Michael Rendall op hun albums de nummers meestal aan elkaar kleven, vormen ze vaak één geheel. Op deze plaat plaat gaan de remixen alle kanten uit.

BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More