Home Grensverleggers Uitheems Geduister #132

Uitheems Geduister #132

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

De verdwenen pagina’s terugvinden, de ontbrekende woorden, het verloren gedicht… op muzikaal vlak hoeven duistere zielen niet langer te zoeken. Bij deze het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van The Lion’s Daughter, Vexillary, Vukovar, Mark E Moon, Syd.31, Perturbator, Vitrail en Gary Numan.

THE LION’S DAUGHTER
Een verse portie horrormetal, aangedreven door synths, krijgen we van The Lion’s Daughter. Het Amerikaanse trio is terug met een angstaanjagende nieuwe opus Skin Show. Een album dat de soundtrack van Times Square in de jaren zeventig – het epicentrum van zonde en schandalige wandaden – had kunnen zijn. Een toevluchtsoord voor seks, drugs en criminaliteit onder de uitnodigende gloed van neonreclames van slonzige videotheken voor volwassenen. Een plek waar je na middernacht niet alleen durft te lopen. Met griezelige synths die samensmelten met de fundamenten van death, black en doom metal, waardoor een filmische sfeer ontstaat die de luisteraar onmiddellijk bij de keel grijpt, is Skin Show een plaat die in alle hokjes past, en tegelijkertijd nergens in past.

Skin Show is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Season Of Mist.

Facebook / Bandcamp

VEXILLARY
De Amerikaanse electro-artiest Reza Seirafi, het brein achter Vexillary, onderzocht de band tussen wetenschap en de menselijke ziel met de remix ep The Geneticist.
“Kijkend naar de wereld om ons heen, is het moeilijk om de belangrijke rol van wetenschap in ons dagelijks bestaan ​​te negeren. Maar dit is niets nieuws. De wetenschap heeft altijd de controle gehad over het lot van de menselijke conditie.” Vexillary ging dit thema volledig te lijf in The Geneticist, het afsluitende nummer van de SurViolence ep waarbij net een videoclip verscheen bij de remix door Andy Martin. “De originele track was zo rijk aan context en muzikaal ruw materiaal dat er een vervolg moest volgen. Deze keer hebben drie verschillende elektronica wetenschappers, Andy Martin, Signal Deluxe en SPANKTHENUN de track opnieuw ontworpen als genetici die genetische code manipuleren om de gewenste resultaten te bereiken. Tempo’s werden verhoogd, beats werden gemuteerd en nieuwe baslijnen werden voortgebracht om een ​​heel nieuw beest te ontketenen”, legt Vexillary uit Met The Geneticist Remixes ep als resultaat dus.
De ep is digitaal verkrijgbaar.

Bandcamp / Facebook

VUKOVAR
Vuil, Brits en lo-fi postpunk. Vukovar brengt binnenkort een nieuw album uit en laat daaruit al een track horen en zien. Het gaat om een cover van Current 93’s When Rome Falls, waarmee de donkere folk ballade een hysterisch postpunkjasje kreeg.
Het nummer verschijnt op Vukavars aankomende album The Great Immurement, dat het tweede deel is van de Eternity Ends Here– triade.

The Great Immurement verschijnt op 25/5 bij het label Other Voices, digitaal en in een beperkte oplage van 200 cd’s.

Bandcamp / Facebook

MARK E MOON
Wat begon als een werkproject in 2018 tussen Mark Sayle en Phil Reynolds, groeide op het Britse eiland Isle Of Man en ver daarbuiten, ondertussen uit tot een naam die staat voor dystopische postpunk- en wave-muziek. Met nummers over seks, dood en verslaving en soms dat alles ook tegelijk. De heren kennen elkaar al 30 jaar en deelden hun liefde voor de underground industriële noise-punkscene, Joy Division, The Sisters Of Mercy, The Chameleons en eind jaren 70 en begin jaren 80 electro. Muziek die de basis was voor hun samenwerking. Ook al hadden ze xel al heel wat ervaring opgedaan tegen dan. Sayle  was actief bij Circus World, Bikini Conflict Rumor, Poison Hearts en Slow Decay en Reynolds speelde bij Suicide Highlife, The Problem, Tea, en zijn eigen band Phil Reynolds And The Dearly Departed
Deze week neemt Mark E Moon ons met een nieuw, tweede album, Old Blood, mee door de donkere en kronkelende gangen van de menselijke conditie. Een persoonlijke observatie van de waarden van het zelf, ontdekking en zelfreflectie. Het is soms schril en bombastisch, dan weer somber en reflecterend.
Met thema’s als het wegduwen van religie, liefde, giftige liefde en de politieke noodzaak en de persoonlijke verantwoordelijkheid die nodig is om het fascisme te bestrijden.
Old Blood is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Cold Transmission Music.

Bandcamp / Facebook

SYD.31
Het derde album van Syd.31 is pas uit en ook al ging Dr. Magic (Madge) deze keer helemaal coronaproof solo aan de slag, het klinkt als een horror-punk-monster.
De punk-industrialartiest uit Manchester slaagt er telkens in om – bijna The Prodigy-gewijs – een heerlijk intense combinatie neer te zetten van drum & bass, metal, electro, punk en industrial. 
Op Machine Ready, wou Madge de soundscapes van vier van zijn favoriete albums verwerken: Earth AD van Misfits, Troublegum van Therapy, The Headless Children van WASP en Hear Nothing, See Nothing, Say Nothing van Discharge.

Inhoudelijk vond hij inspiratie in de schoolboeken, vertelt hij: “Het albumconcept werd geïnspireerd door een boek op school waarin werd gewaarschuwd voor de gevaren van satanische muziek en duivelaanbiddende bands. Ik vroeg me af hoe deze bands klonken, jaren voordat ze deze ooit hadden gehoord. Alleen mijn verbeelding kon het mij vertellen.”
En zijn verbeelding deed het niet slecht: een bas klank vol zwavel, demonische gitaren, kakofonische zang en gebroken beats verenigen zich om een ​​punk-metalgeluid te smeden dat dat boek zeker had gevreesd.
Met de release krijgen we er ook een vurig helse videoclip bovenop, beladen met brandende petroleum, giftige rook en engelenvleugels witter dan sneeuw, bij de titeltrack Machine Ready. “Are You Machine Ready? Do You Have A Soul? Does Your Heart Beat when You Lose Control?”
Het album is digitaal en op cd verschenen.

Facebook / Bandcamp

PERTURBATOR
Perturbator kondigde onlangs hun nieuw album Lustful Sacraments aan en laat daaruit een tweede single horen. “Dethroned Under A Funeral Haze is één van de tragere tracks op het album. Het gaat over de dood als de grote gelijkmaker”, legt bezieler James Kent uit.
Het sacrament van de wellust. Het werd geschreven, geproducet en gemixt door Kent zelf en zou zijn meest volwassen werk tot nu toe zijn, waarin hij de donkere synths die Perturbator bekend maakten laat versmelten met klassieke postpunk-, gothic- en zware technoritmes.
“Het is een album over slechte gewoonten, ontevredenheid en verslaving”, voegt Kent toe. “Een algemene blik op hoe wij als soort neigen naar zelfvernietiging.”
Lustful Sacraments verschijnt digitaal, op cassette , op dubbel vinyl en op cd op 28 mei bij het label Blood Music en kan je reeds voorbestellen.
Live kan je Perturbator aan het werk zien op 4 november 2021 in de AB in Brussel.

Facebook / Website

VITRAIL
Les Pages Oubliés is het eerste album van de Canadese post black metalband Vitrait dat deze week verscheen. Vitrail, Frans voor gebrandschilderd glas, haalt inspiratie uit heilige teksten en kunst die onze wereld gedurende honderden vorige generaties heeft gevormd. Het geloof is misschien met de tijd vervaagd, maar de boodschap en symboliek vinden nog steeds een manier om ons met ontzag te overweldigen. Les Pages Oubliées is een eerbetoon aan de verloren wijsheid die men via deze relikwieën kan vinden. Voor de acht tracks op hun debuutalbum vonden ze muzikale inspiratie bij bands als Deaf Heaven, Alcest en de huidige golf van atmosferische black metalbands. Maar het geluid van Vitrail wordt opvallend gekenmerkt door hun korte nummers, snelle overgangen en progressieve elementen. Oh en hadden we de intens krachtige vocale schreeuwen al vermeld?
Een knap, intens debuutalbum van Simon Tremblay (zang, gitaar), Richard-William Turcotte (drums) en Frédéric Custeau (bas, soundscapes)
Les Pages Oubliés is in eigen beheer digitaal en op cd uitgebracht.

Facebook / Bandcamp

GARY NUMAN
Het bleef niet onopgemerkt, de komst van het nieuwe album van Gary Numan. Deze week krijgen we opnieuw een track met videoclip. Saints And Liars klinkt daarmee even onheilspellend als mystiek. “Like A Poison That Feeds The Soul.” Locatie is alles, als je een planeet in zijn doodstrijd wil afbeelden. Numan bezocht de Amboy-krater, de overblijfselen van een uitgestorven vulkaan gelegen in de Mojave-woestijn in Californië, om er de clip op te nemen. Met als resultaat een fascinerende verbeelding van een wereld die onherstelbaar gewond geraakt is.
Het achttiende studio-album van Gary Numan, Intruder, verschijnt op 21 mei digitaal, op cd, deluxe-cd, zwarte vinyl en picture disc vinyl en kan je reeds voorbestellen. Exclusief ook in beperkte oplage op rode vinyl (in enkele indie-muziekwinkels), zilveren vinyl (via Amazon) en op gouden vinyl en cassette (via Gary Numans officiële merch).

Website Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More