The Milk Factory bracht in 2018 hun eerste ep uit die zeer goed werd onthaald. Nu is er het eerste album Aula bestaande uit elf songs. Naar aanleiding van deze release hebben ze eerder twee nummers (Verrevan en Papegaai) vrijgegeven, die je kan beluisteren op de streamingplatformen.
Naast de bezielers van de zeskoppige band, Edmund Lauret en Thijs Troch, bestaat de blazerssectie uit Jan Daelman en Viktor Perdieus en de ritmesectie uit Kobe Boon en Benjamin Elegheert. Voor de mensen die de Belgische- of Gentse muziekscene niet zo goed kennen: deze heren zijn vertegenwoordigers van de avontuurlijke Gentse jazzscene die momenteel furore maakt.
The Milk Factory koos ervoor om hun project niet te laten klinken als de zoveelste bonte band op zoek naar dadendrang, geen stilistisch allegaartje zonder focus, geen overmoedig geroep. De band gaat op zoek naar de grenzen van melodieën, intimiteit, hechte interactie, consistente sferen en songs. Hieruit scheppen ze samen een gemeenschappelijk gebied waarin hun muziek fundering en samenhang vindt.
Het is belangrijk te vermelden dat het op dit album gaat over songs en niet simpelweg over instrumentale nummers. De songs wisselen elkaar mooi af en voeren je door een waaier van verschillende sferen. We zouden kunnen uitweiden over de verschillende muzikale invloeden die je kan horen in de muziek maar dit zou weinig over de muziek zelf zeggen.
De songs spelen elk een specifieke rol op dit album. Op Aula horen we een duidelijke continuïteit in de opeenvolging van nummers. Er loopt een rode draad doorheen waarbij de band focust op dromerige intimiteit, speelsheid, openheid en ademruimte. De schakeringen die ze aan bod laten komen, van minimalistisch gedwarrel tot warme harmonieën, brengen een lyrische interactie tot stand. De warmte die hieruit voortkomt slaat in op een haast subtiele, indirecte manier en omhult de luisteraar in een vervoering van warme, dromerige en speelse mijmeringen.
Aula is een absolute aanrader die de luisteraar uitnodigt om zich te laten omgeven door haar fraaiheid. We stellen wel vast dat de muziek vaak eenzelfde richting opgaat, desalniettemin voorzien van esthetische subtiliteiten. Soms kregen we het gevoel dat er iets meer grilligheid of ‘bite’ aanwezig had mogen zijn. Dat zou voor meer contrast zorgen tussen de nummers waardoor individuele songs meer tot hun recht kunnen uitkomen en de impact ervan groter zou zijn.
Los hiervan blijft het een prachtige plaat met mooie, mijmerende songs. The Milk Factory mag ontzettend fier zijn op het resultaat.
De band komt Aula op verschillende plaatsen presenteren.
14/01 – Flagey, Brussel
25/01 – De Schakel, Waregem
01/02 – Arscene, Hansbeke
05/02 – Handelsbeurs, Gent
09/02 – Vrijstraat O, Oostende
09/05 – Lokerse Jazzklub – Lokeren