Home ReviewsAlbum Reviews THE GOLDEN GLOWS – On Moonlight And Rain

THE GOLDEN GLOWS – On Moonlight And Rain

by Bart Verlent

Het Antwerpse trio The Golden Glows specialiseerde zich de laatst vijftien jaar in americana, muziek uit de jaren ’20, gevangenisliederen uit de jaren ’40, proto blues, vroege jazz en eeuwenoude folksongs. Met hun nieuwe album On Moonlight And Rain zoeken ze opnieuw inspiratie in het verleden, maar deze keer op zijn ze de mosterd gaan halen in het Japan van de 18e eeuw. Het album ontstond uit de overblijfselen van een project dat werd uitgevoerd in 2017 met de IJslandse producer Valgeir Sigurdsson en het barokensemble BOX.

© The Golden Glows

Ugetsu Monogatari of Verhalen Over Maanlicht en Regen is een verzameling bovennatuurlijk verhalen, die in 1776 werden gepubliceerd door Ueda Akinari. Ze vormden de grote inspiratiebron voor het nieuwe album. De band transformeerde de middeleeuwse horrorverhalen tot droompop. Het is de eerst dat het trio werkt met eigen muziek en tekst.

Bram Van Moorhem, Nel Ponsaers en Katleen Scheir nemen het album op in 2020, midden in de pandemie, tussen twee lockdowns in. Ze doken de studio in met de Belgische-Berlijnse producer Koenraad Eecker die de elektronica voor zijn rekening nam, Mattijs Vanderleen hoor je op drums, marimba en vibrafoon, Geert Hellings op gitaar en lapsteel, Bram Weijters op synths en toetsen, Nicolas Rombauts op bas en Nathan Daems op ney en kaval.

Het album opent met het instrumentale Rain, een dromerig pareltje met Oosterse en ambient invloeden. Met White Peaks brengen The Golden Glows een donkere dreigende sound die wat doet denken aan Pink Floyd ten tijde van Dark Side Of The Moon. Die duistere sfeer blijft ook hangen in The Chrysanthemum Vow, al geeft het refrein wat meer licht in het donker. De Oosterse invloeden gaan het duel aan met dreigende gitaren in The Reed Choked House, ook hier zorgt het refrein voor het tegenwicht met mooie samenzang.

Met The Carp Of My Dreams gaan de Glows de mysterieuze kant op en laten ze de duisternis even links leggen. Bij Kibitsu horen we eerst een liefelijke intro maar daarna krijgen we terug een dreigend geluid dat ons doet denken aan een typische donkere Mark Lanegan compositie. We gaan terug de mysterieuze Oosterse toer op met A Serpent’s Lust om daarna de duisternis in te duiken met het creepy The Blue Hood. On Poverty And Wealth sluit het album ingetogen af met pakkende samenzang en spacey soundscapes die alles ondersteunen.

On Moonlight And Rain is een afwisselend album geworden waarin het dromerige en het duistere elkaar afwisselen. We horen The Golden Glows hier toch wel anders dan we van hen gewoon zijn en ook dát is een aangename verrassing.

Je kan The Golden Glows aan het werk zien met hun On Moonlight And Rain tournee op:

21/04 – CC De Bogaard, Sint-Truiden
22/04 – Cultuurcentrum, Mechelen
07/05 – Labadoux, Ingelmunster
11/05 – Bourla Schouwburg, Antwerpen

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More