Home ReviewsAlbum Reviews THE BULLET DODGERS – Bullets For Breakfast

THE BULLET DODGERS – Bullets For Breakfast

by Nel Mertens

De tijd waarin we leven is hectisch en iedereen werkt zich op zijn eigen manier doorheen die steeds snellere en complexere leefwereld. De kogels van het leven ontwijkend. The Bullet Dodgers hebben dat goed begrepen en leveren kogels gemaakt van hard staal als ontbijt.

Het viertal laat zijn debuutalbum Bullets For Breakfast vol ongecompliceerde rock-’n-roll en metal horen. Bandleden Bart (drums), Peter (zang), Geert (bas) en Phil (gitaar) spelen al meer dan een kwart eeuw in verschillende bands: “Na 25 jaar doen we allemaal nog steeds wat we doen! Tegenslagen, ego’s, wanna bees, stiekeme politieke klootzakken. We ontweken in feite elke kogel die op ons afkwam. Dus voor jullie allemaal die enige vorm van strijd leveren: we weten hoe het is. Wij zijn het!! Het is wat onze muziek is, het zit precies in het geluid en de houding van de nummers. We ontwijken allemaal kogels! Dus zodra die kogels op je werden afgevuurd, eerder vandaag, deze week, deze maand, dit decennium… zelfs maar voor een tijdje: verlaat de strijd, verlaat de fabriek, verlaat het kantoor, verlaat de autoriteiten. We zijn allemaal Bullet Dodgers, dus leef de weg van rock-‘n-roll!” Met deze eerste 11 tracks van The Bullet Dodgers worden we alvast op de ‘goede’ weg gezet.

De Intro (Boris) laat ons kennismaken met Boris, The Bullet Dodger. Ludieke gitaarriedeltjes in het begin, waarna (imaginaire?) Boris even het woord neemt en de band zijn eigen sound meteen laat uitbarsten. Hard ’n heavy en rollend als stenen die tegen de zwaartekracht opboksen!

Het rock-’n-roll-sfeertje badend in metalsferen laat zich meteen goed horen in Red. Zwaarbeladen drumslagen, krachtige gitaarslagen en uithalende zang zorgen voor een beklijvende indruk.

In One More Mile neemt het drumwerk – net zoals in My Lying Baby –  een belangrijke rol op zich. Hoekig en afgemeten strak, zorgt het voor een grimmige sfeer in het nummer, die door bittere tonen benadrukt wordt.

Als de neus brandt, moet je opletten met wat je er door jaagt… Noseburn laat een stevige sound langs de neusvleugels waaien, met nagenoeg perfect klassieke hardrockvocals! Een track over hoe de sleur van het leven er hard kan inhakken.

Het uptempo Don’t Care laat iets meer razernij horen dan de rest van het album. “Take me back to the time when things were fine…” De gitaarsolo hierbij klinkt heerlijk en de riffs die er op volgen navenant.

Ruw en rechtdoor. A Cure For Pain laat de opbouw van een klassiek hardrocknummer helemaal tot zijn recht komen. Met vocals die tegen de ‘screaming’ kant aanleunen bij tijden, bonzend drumwerk en de gepaste riffs.

De track die ons bij het nekvel grijpt is ongetwijfeld Bet On You, hoewel het tegelijk ook misschien het instrumentaal minst rijke nummer op het album is. Verleidelijk, toegankelijke strofes met een pittig en snedig refrein. Het verrassende, begeesterende intermezzo halverwege is alles wat we niet verwachten en daar houden we wel van!

 “Heavy is good. Heavy is fine!” Dodging Bullets verzet zich inhoudelijk tegen al wat mainstream is. Hoewel het geluid van de band niet meteen ingaat tegen wat je ‘mainstream hardrock’ zou kunnen noemen. In het geheel klinkt dit album niet zodanig vernieuwend. Maar daar hebben we helemaal niets op tegen, want dit soort heavy is gewoon goed.

In een ruig, wat groezelig sfeertje openen pittige drums Voices. Wat meer variatie in drums en gitaar had deze track net iets opwindender kunnen laten klinken, hoewel deze wel voorzien is van enkele sterke solo-fragmenten.

We vallen meteen voor de gitaartokkelende intro van When The Passion Is Over, die passie en teleurstelling in een metalballad (bestaat dat überhaupt wel?) laat horen. Het uitbarsten, het opnieuw bekoelen en de hardslaande drums laten horen hoe pijnlijk verscheurend het kan uitdraaien als de passie over is… De fluisterende woorden en de schreeuwende uitvallen tonen de schizofrene kantjes van de geest en laten een uiteengerukt hart tieren en treuren.

We zeiden het al eerder: The Doding Bullets klinken niet vernieuwend, maar eigenzinnig in die zin dat ze wel een erg consistent herkenbaar geluid neerzetten. Kwalitatieve hardrock met metal invloeden waar ‘de groten’ als Metallica wel een invloed gehad moeten hebben.

Bullets For Breakfast is digitaal, op cd en op vinyl verkrijgbaar en een aanrader om elke hardrock-/ metalcollectie mee aan te vullen.

Facebook / Website

www.facebook.com/bulletdodgers

http://www.thebulletdodgers.com/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More