Home ReviewsAlbum Reviews THE BUREAU OF ATOMIC TOURISM – Eden (RAT Records).

THE BUREAU OF ATOMIC TOURISM – Eden (RAT Records).

by Luminous Dash

Het is vier jaar geleden sinds Hapax Lagomena, maar nu is het sextet rond bandleider Teun Verbruggen er terug met een nieuwe plaat: Eden. Het sextet klinkt scherp en helder, wat geen twijfel teweeg brengt in hun aanzienlijke bijdrage aan de avant-gardejazz.

Op vraag van Teun Verbruggen schreef vast bandlid Jozef Dumoulin de muziek voor de nieuwe plaat. Daarbij lag de focus voor Jozef om de energetische, gepreciseerde en explosieve kwaliteiten van de band te combineren met diens eigen benadering tot compositie. Een benadering die zich toelegt op de creatie van hybride, ambigue texturen die de luisteraar op het verkeerde been zetten en daardoor zowel de muzikanten als de luisteraar uit hun comfortzone weet te halen.

De muziek op Eden neemt je mee naar heel verschillende en soms tegenovergestelde parameters binnen de muziek. De luisteraar wordt, zoals gezegd, op verscheidene momenten uit zijn comfortzone gehaald en regelmatig door elkaar geschud. Alsof de band speelt met de perceptie en het comfort van de luisteraar. De dichte, scherpe structuren wisselen tegelijk af met meer toegankelijke delen die wellicht dichter bij de muzikale herinneringen van de luisteraar liggen. Tijdens die momenten krijgt hij meer houvast net door die herkenbaarheid. Toch weet Jozef telkens een element toe te voegen aan de composities die de luisteraar wat rust geven. De ene keer kan een stuk heel kort zijn, de andere keer slaat het 180° graden om van koers, nog andere keren worden elektronische klanken toegevoegd.

The Bureau of Atomic Tourism onderzoekt stoutmoedig de randen van de jazz en de geïmproviseerde muziek en doet dit met een opwindende aanpak die hen geheel eigen is. Het zorgt ervoor dat men heel uiteenlopende aspecten en tegenovergestelde zaken te horen krijgt. De muziek is onvoorspelbaar zodat je