Home ReviewsAlbum Reviews TELEX – This is Telex (Mute)

TELEX – This is Telex (Mute)

by Mark Van Mullem

In 2008, net na het overlijden van bandlid Marc Moulin, werd de iconische Belgische synthpop-sensatie Telex officieel opgedoekt. In 2009 verscheen nog Ultimate Best Of en dat was het dan, het einde van de knotsgekke, inventieve en ingenieuze avonturen van Telex. Anno 2021 is Telex ’terug’. Recent zag Dear Prudence het licht, een bijzonder geslaagde Telex-vertolking van deze classic van The Beatles. Bandleden Michael Moers en Danny Lacksman stootten als bij toeval op de opname toen ze een gloednieuwe verzamelaar aan het samenstellen waren. Op This Is Telex staan behalve Dear Prudence ook ‘anthems’ zoals Twist à Saint Tropez, Moskow Diskow en natuurlijk het onvermijdelijke Euro-Vision.

De compilatie bevat singles uit de periode 1978-2006, dus vanaf het debuut tot aan de zwanenzang How Do We Dance? De tracks werden opnieuw gemixt en geremasterd op basis van de originele tapes, door Lacksman en Moers. Volgens de bandleden zijn de tracks, meer Telex dan ooit, want zuiverder. Teruggebracht tot de essentie.

Het album start sterk met de Sonny & Cher-cover The Beat Goes On, herdoopt tot The Beat Goes On/Off, net als Dear Prudence een herontdekking tijdens het samenstellen. Dear Prudence besluit het album. Daartussen krijg je een fraaie bloemlezing van heel wat fijne Telex-singles. De Sparks-samenwerkingen Drama Drama en Exercise Is Good For You, alsook de cover van de Sparks-hit The Number One Song In Heaven konden dan niet ontbreken.

Minstens even essentieel in het oeuvre van de band, en frisser klinkend dan ooit op deze compilatie, zijn Moskow Diskow, Radio-Radio, Rendez-Vous Dans L’ Espace en L’ Amour Toujours. Oh, luister zéker ook naar Beautiful Li(f)e! Ja, we geven het grif toe: dat zijn onze persoonlijke favorietjes. Net als Peanuts en Spike Jones trouwens. Maar die toppers ontbreken helaas op deze compilatie.

This Is Telex is een mooie staalkaart van de vele fijne electro-deuntjes die Marc Moulin, Michel Moers en Dan Lacksman de mensheid schonken tussen 1978 en 2006, alsook hoezeer dit trio hun tijd niet alleen vooruit was, maar ook hoe goed deze electro-poppioniers mee waren. Wat opvalt is ook hoe goed de composities de tand des tijds doorstaan hebben en hoe fijn het is die, opgepoetst en opgefrist, (terug) te horen in 2021.

Voor de fans en/of voor wie helemaal betoverd is door This Is Telex is er goed nieuws. De compilatie is een eerste in een reeks releases. Mute gaat de volledige Telex back-catalogue heruitbrengen, iets waar wij alvast enorm naar uitkijken. Krijgen we toch nog Spike Jones en Peanuts! Alleszins is er dus meer Telex-lekkers op komst…

This Is Telex is sinds 30 april 2021 uit op het Mute-label, en is ook te vinden op gekende streaming platformen zoals Spotify.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More