Home ReviewsAlbum Reviews TALST – Celestial Displacement (Winter-Light)

TALST – Celestial Displacement (Winter-Light)

by Patrick Bruneel

Kijk, hier zijn we blij mee. Een album van een debuterende artiest in plaats van het zoveelste werk van een ancien binnen het dark ambient genre. Niet dat veel van die doorgewinterde artiesten niet nog steeds meer dan degelijk werk afleveren, integendeel. Het blijft echter altijd leuk om een nieuwe telg te verwelkomen.

Rob Meldrum is de geluidskunstenaar die zich voor Celestial Displacement het alias Talst heeft aangemeten. De man woont en werkt in Chicago maar voor de opnames van zijn debuut trok hij naar Ulaanbaatar, in Mongolië. Een kleine helft van de bevolking van dat land woont in die hoofdstad, dus de desolaatheid die we te horen krijgen op deze cd is niet geïnspireerd door de miljoenenstad.

Het kan uiteraard best zijn dat Meldrum inspiratie ging opdoen in de weidse landschappen van Mongolië alvorens de studio in te kruipen. We weten het niet en hebben eerder de indruk van niet want de schoonheid en kracht van de wilde natuur is niet echt te bespeuren. Wel krijgen we een donkere soundscape voor de kiezen die perfect zou passen bij één of andere horrorfilm waarbij sfeer belangrijker is dan gore.

Beklemmend is die sfeer, met nauwelijks een sprankeltje licht. Niet aan het begin maar ook niet aan het eind van die tunnel die er niet eens is. Het enge van de nacht, de dreiging van spoken die er niet zijn maar waar ’tweebenigen’ toch bang voor zijn. Dat is een beetje wat op ons af komt.

Intens is het bij momenten en op andere ogenblikken dwingt Talst tot meditatief de horror te ondergaan. Ook als die alleen maar denkbeeldig is kan die heel duister overkomen, en dat is nu net waar Meldrum naar op zoek was.

WINTERLIGHT BANDCAMP / TALST BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More