Home ReviewsAlbum Reviews STEPHEN FRETWELL – Busy Guy (Speedy Wunderground/P.I.A.S.)

STEPHEN FRETWELL – Busy Guy (Speedy Wunderground/P.I.A.S.)

by Bart Verlent

Stephen Fretwell maakte een tijdje deel van de liveband van Last Shadow Puppets maar sinds 2000 brengt hij ook eigen nummers uit. Zijn laatste album dateert evenwel al van 2007. Na 14 jaar is hij terug met een nieuwe sterke plaat die hij opnam met zijn beste vriend Dan Carey, labelbaas van het Speedy Wunderground platenlabel. Hij nam de productie op zich. Het is ook de eerste plaat van Fretwell die bij Speedy Wunderground verschijnt.

© Stephen Fretwell

Terwijl Stephen Fretwells vorige plaat pure singer-songwriter nummers bevatte die hij opnam met een band, koos hij er deze keer voor om Busy Guy volledig alleen in te blikken. De negen pareltjes op dit album zijn enkel gebouwd op de breekbare stem van Fretwell, zijn mooie gitaarspel en af en toe een vleugje cello of keyboard.

Tekstueel is dit een vrij zwaar album omdat Fretwell er zijn kapotte relatie op verwerkt en het verlies van familie. Ook gaat het over verlangen en schuldgevoel. Toch primeert het “zomergevoel” en het verlangen naar de zomer. Hij vertelt zijn verhaal met poëtische teksten waarin hij zijn fantasie de vrije loop laat gaan.

We moeten bij het beluisteren van de plaat af en toe denken aan Luka Bloom, Nick Drake en Tim Buckley. We voelen dezelfde fragiliteit zoals we die we ook horen bij deze klassieke singer-songwriters. Alleen verwerkt Fretwell af en toe Flamenco-achtige invloeden in zijn gitaarspel en uit de keyboards komen wel heel donkere soundscapes die soms heel dreigend klinken.

Busy Guy is een emotioneel album dat de luisteraar niet onberoerd zal laten. Stephen Fretwell maakt met dit album dan ook een meer dan overtuigende comeback.

Het album is nu al digitaal verkrijgbaar, de fysieke release is pas voor 27 augustus.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More