Home ReviewsAlbum Reviews SJ HOFFMAN X CLAIRVAL – Sweet Seclusion (Eigen Beheer)

SJ HOFFMAN X CLAIRVAL – Sweet Seclusion (Eigen Beheer)

by Bart Verlent

Vorig jaar bracht Steven Borgerhoff alias SJ Hoffman zijn tweede album Waves Holding Time uit. De productie van dit album was in handen van Sam Pieter Janssens (Clairval, And Then Came Fall, Driftwood). Tussen beide heren klikte het zo goed dat ze tijdens de eerste lockdown in maart begonnen demo’s uit te wisselen. Dat resulteerde uiteindelijk in dit album.

(c) SJ Hoffman x Clairval

Het is geen typisch album maar een instrumentale, ietwat gedurfde plaat die voluit het experiment opzoekt. Een muzikale momentopname van wellicht de meest absurde periode uit ons aller bestaan. De hoesfoto van dit album is van de hand van Tom Barman, die met één beeld het isolement van de lockdown wist te vatten.

Op Sweet Seclusion staan korte stukken muziek waarin diverse soundscapes worden aangevuld met sfeervolle gitaren. Het klinkt allemaal vrij donker en mysterieus maar vooral wondermooi. We moeten hier en daar denken aan de soundscapes van Harold Budd en de sfeervolle songs van Rustin Man. De sfeer van het album Ondulé van Clairval zit ook in dit album, wat vrij normaal is aangezien Janssens dit ook inblikte in ditzelfde door corona geteisterde jaar.

Het enige buitenbeentje is de cover van Sky And Sand van Paul Kalkbrenner. Het duo heeft er een donkere bewerking van gemaakt met minimalistische arrangementen en de mooie stem van Annelies Tanghe (And Then Came Fall) gecombineerd met de stem van Borgerhoff. Samen zorgt dit voor een magische versie die het origineel overtreft.

Ook op I Need More Space is de warme stem van Borgerhoff te horen, die de titel een paar keer herhaalt. Gezien de korte tekst duurt het nummer maar anderhalve minuut, voor ons had het veel langer mogen duren.

De afsluiter van deze plaat Meeting People Is Easy is een knipoog naar Radiohead. Niet enkel naar de titel maar ook naar de experimentele kant ervan. Het is samen met de opener Anticipated Openings Around The Word de meest experimentele song. Ze misstaan echter niet op deze wondermooie schijf. Op de één of andere manier past het ook bij de warme composities.

Borgerhoff en Janssens hebben een bijzonder sfeervolle plaat gemaakt om het jaar mee te openen. Iets zegt ons dat deze heren nog samen gaan werken want ze vullen elkaar perfect aan, waardoor ze zo’n uniek pareltje konden afleveren.

BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More