Home ReviewsAlbum Reviews SITKA – Splitting Oak (Eigen Beheer).

SITKA – Splitting Oak (Eigen Beheer).

by Patsker Omaer Beguin

Drone gebaseerde muziek, of gewoon drone, is een minimalistisch subgenre van ambient dat het gebruik van aanhoudende geluiden en toon clusters benadrukt. Splitting Oak is de tweede release van Sitka. Ben Van Houdt, construeert  onder de naam Sitka drone landschappen met gitaar en effecten.

Splitting Oak neemt de luisteraar mee op een trip van vervormde geluiden die als lussen gevlochten worden tot emotionele klankstructuren. Leven en verval zijn de inspiratiebronnen die Ben Van Houdt op deze reis doorheen deze release op ons los laat. Splitting Oak bevatvier tracks die dieper gaan dan we konden vermoeden.

Vanaf Part One werden we meegesleurd in noise-achtige drones vergezeld  van echoënde soundscapes. De ambiance heeft een droevige toonaard die zich verder zet in het mysterieuze Part Two. De trage manipulaties van de trillende snaren drijven de spanning op. De donkere ambient brengt een onaardse wereld van aftakeling en duisternis. Weerstand bieden heeft geen zin, de zuigende vortex van eindeloosheid grijpt je bij de keel.

Part Three is een korte trip van repetitief gezoem dat een rustgevende intro is naar Part Four, het langste nummer op deze cd. De hypnotiserende gitaar ambient van deze dertien minuten durende track sluit de luisteraar op in een  domein  waar gelukzaligheid een eenzaam hart sneller doet kloppen. Is het nu de schoonheid van de opgaande of ondergaande zon, leven of dood, de ambient klanken brengen twijfel in deze droomwereld. Naar het einde toe wordt de atmosfeer op Part Four geladen. Het nummer wordt prompt afgebroken, het ontwaken is schrikwekkend hard en wordt gevolgd door een stilte die stimulerend werkt op het denken.

Splitting Oak raakt je, Sitka weet de juiste snaren te bespelen en de klanken te verwerken tot diepe emotionele gewaarwordingen. Luisteren met hoofdtelefoon of in absolute afzondering is een must om deze ambient tocht met volle teugen te kunnen beleven. Wat een trip.

https://sitkaspruce.bandcamp.com/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More