Home ReviewsAlbum Reviews SITKA – End At Blue Cut (Eigen Beheer)

SITKA – End At Blue Cut (Eigen Beheer)

by Patrick Bruneel

Sinds 2015 brengt Ben Van Houdt als Sitka zo nu en dan een cassette uit. Geen haast om telkens nieuw werk uit te brengen. Onthaasting is het motto, net als de muziek die hij uitbrengt.

De vorige cassette, Mistbreaker, dateert alweer van maart 2022 dus het werd wel weer eens tijd voor een nieuwe soundscape van ’s mans hand.

End At Blue Cat is dan ook een project dat Van Houdt al langer bezighoudt. Bezeten van de mogelijkheden van loops, cassetterecorders en reel to reel recorders, verzamelt hij klanken van zijn gemanipuleerde gitaar, veldopnames en de mogelijkheden van de vervormingen via oscillators en andere spielerei.

Doordat hij tegelijk ook met andere muziek aan de slag ging, verdween de collectie loops naar de achtergrond. Door een medische ingreep moest hij dat nieuwe project echter on hold zetten, waardoor er tijd vrijkwam om eindelijk de verzamelde loops aan te wenden voor een nieuwe cassette.

Of hoe een onverwachte gebeurtenis de trigger is om quasi vergeten materiaal opnieuw op te duikelen, zich er helemaal in verdiepen tot alle details eindelijk op hun plaats vallen.

Het eindresultaat is een minimalistisch aandoend ambient ritueel dat zich stilletjes aan onder de huid weet te nestelen.

Hier en daar duiken – bewuste – imperfecties op, haperingen binnen de geproduceerde klanken, wat een bepaalde charme uitstraalt en tegelijk past bij het volledig DIY aan de slag gaan met het manipuleren van cassettebandjes en gelijkaardig prutswerk.

Onthaasting, verstilling, tot dagdromen uitnodigend, meer hoeft dat niet te zijn.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More