Home ReviewsAlbum Reviews SIGLO XX – Box (Onderstroom Records).

SIGLO XX – Box (Onderstroom Records).

by Bart Verlent

In 1986 bracht het Limburgse Siglo XX de ep It’s All Over Now uit, toch hebben ze het nadien nog vijf jaar uitgezongen. Alhoewel ze zelf beweren dat ze nooit gesplit zijn, maar gewoon gestopt zijn met optreden. In elk geval staan ze er dit jaar terug! De band bestaat 40 jaar, er wordt een boek over hen geschreven door Marc Vos en (jawel) ze treden opnieuw op.

Antler Records van Maurice Engelen bracht alles uit van de Limburgers, maar daar dit label opgedoekt is waren de opnames verloren, net zoals bij A Split Second, Klinik, Poesie Noire en Snowy Red.

Gelukkig is er nog Onderstroom Records die deze fantastische opnames heruitbrengt. Acht jaar geleden brachten ze reeds hun titelloze tape op vinyl uit, nu dus hun eerste ep’s.

Siglo XX wordt vaak vergeleken met Joy Division. Wat ook logisch is, want de band is daar door beïnvloed, toch heeft Siglo XX haar eigen geluid en gaan ze nog dieper en experimenteler te werk dan de band van Ian Curtis. Daarom is het zo belangrijk dat deze unieke opnames terug in de belangstelling staan.

Op Box vind je de ep’s Dreams Of Pleasure, The Art Of War en Answer uit de periode 1982-1983. Veertien donkere intense nummers die je meenemen naar hun beginperiode. Als je deze songs nu opnieuw hoort, is het niet te begrijpen dat deze band bij ons eind jaren 80 in de vergeethoek terechtkwam. Toen klonken ze ook nog zo scherp en uniek, maar helaas moesten ze plaats maken voor andere muzikale rages waaraan de band gelukkig niet wilde meedoen.

Hopelijk brengt Onderstoom nog meer opnames uit van Siglo XX, want er is uiteraard nog meer!

Deze uitgave verschijnt op 9 november, net op de dag dat de band op het Breaking Bariers festival in het Depot te Leuven speelt.

Box is te verkrijgen op vinyl in een box met de drie ep’s en een t-shirt, maar ook op cd.

De drie ep’s zijn ook afzonderlijk te koop. Alles is verkrijgbaar via www.onderstroomrecords.com

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More