Home ReviewsAlbum Reviews SCHNTZL – Catwalk (W.E.R.F Records).

SCHNTZL – Catwalk (W.E.R.F Records).

by Björn Comhaire

SCHNTZL is het hersenkind ontsproten aan de gecombineerde grijze massa’s van pianist Hendrik Lasure en drummer Casper Van De Velde. Vier jaar na hun naamloze debuut en twee jaar na hun tussentijdse ep paper, wind verschijnt van hen het tweede album catwalk dat ze gingen opnemen in de studio van Koen Gisen.

(c) : W.E.R.F Records

Het tikken van houten balletjes (?) die metronoomsgewijze het ritme aangeven. Synth geluiden die herinneringen oproepen aan de elektronische avangardemuziek van The Art Of Noise en zelfs even aan Kraftwerk. Repetitieve piano riedels en melodieën die soms met horten dan wel met stoten je trommelvlies bereiken… Ze maken van elk nummer aparte personages die zich eigenzinnig een weg banen door een wereld waarin next level vervreemding aan de orde van de dag lijkt te zijn.

Dat de wortels van SCHNTZL diep in de donkere aarde van de jazz zijn geplant is geen geheim en dat hoor je uiteraard. Wat zij met de grondstoffen die ze uit die grond onttrekken doen, is echter wonderlijk mooi en tegelijkertijd erg origineel.

Nooit wordt het echter té. Niet anders zijn alleen maar om anders te zijn, of teveel willen laten zien hoe geniaal of virtuoos je wel bent. Lasure en Van De Velde houden het minimalistisch en laten veel ruimte zonder dat je er als luisteraar pleinvrees van krijgt. Die verregaande reductie maakt wel dat catwalk voor sommigen misschien wat té weinig richting geeft.

Ieder zijn meug uiteraard maar wij vinden dit absoluut top!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More