Home ReviewsAlbum Reviews SAMOERAI – Vragen Zoender Antwoord (Eigen Beheer).

SAMOERAI – Vragen Zoender Antwoord (Eigen Beheer).

by Bram Langmans

Samoerai is een oude bekende in de Belgische underground hiphop scene: als stichtend lid van het West-Vlaamse Phatmark Collective en de projecten Grafgravers of Jayeness maakt de Gaverse OG al meer dan 15 jaar authentieke hiphop wars van elke trend of kortstondige waan van de dag, en zo hebben wij dat graag.

Vragen Zoender Antwoord is eigenlijk een ‘verloren’ album dat grotendeels tot stand kwam op de Samhain (lees: het Keltische nieuwjaarsfeest) van 2017. En ook al heeft het dan een tijdje geduurd voor het materiaal werd uitgebracht, wij zijn alvast blij dat dat alsnog gebeurd is.

Alle beats op Vragen Zoender Antwoord zijn van de hand van Lespa, terwijl Saimni-I de cuts en gitaarspielerei voor zijn rekening nam. Samen met de zelfreflectieve, filosofisch getinte teksten van Samoerai resulteert dat in 12 pretentieloze, jazzy hiphoptracks met een heerlijke old school vibe en hier en daar ook de nodige catchyness, humor en heerlijke refreintjes.

Zo is er bijvoorbeeld het prachtige Open Boek, waarin een David Axelrod-achtig fluitlijntje, dat zo uit een jaren ’80 animatieserie voor kinderen had kunnen komen, een glansrol speelt terwijl Samoerai ons vlotjes de nodige poëtisch verpakte levenswijsheid inlepelt. Heerlijk, toch?

Ook titeltrack Vragen Zoender Antwoord behoort, met het heerlijke refreintje “geloof nie in de zaken daj ol tlangst oort / der zien olene vragen zoender antwoord” – zonder enige twijfel tot de hoogtepunten van het album, maar eigenlijk ademen ook alle andere nummers op dit album diezelfde gezellige, ongedwongen en levenswijze atmosfeer die wij best weten te smaken.

Een mooi staaltje vakmanschap dus, die Vragen Zoender Antwoord. Knap!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More