Home ReviewsAlbum Reviews ROZA PARKS – Sound Of a City (Concha)

ROZA PARKS – Sound Of a City (Concha)

by Didier Becu

De jaren 80, een tijdperk vol prachtige, vooral duistere muziek. Klassiekers bij de vleet, maar het is helaas ook de soundtrack van een generatie voor wie de tijd is blijven stilstaan en nog meer een eindeloze inspiratiebron is voor heel wat bands die tevreden zijn om door het leven te gaan als niet meer dan “een kopie van”.

Jammer, want mits wat vindingrijkheid kan je er iets nieuws mee doen en dat heeft Roza Parks uit Peer maar al te goed begrepen. Het is altijd zo geweest, en wellicht zal het altijd zo blijven, maar voor de betere muziek met een donker kantje ben je in Limburg aan de juiste deurbel.

De hoes van deze ep ziet er niet al te donker uit, eerder zo’n Amerikaanse noiseplaat uit de jaren 90 en hiermee is meteen de link bloot gelegd. Gooi Steve Albini samen in bed met Robert Smith (niet dat we het willen zien!) en je hebt Roza Parks. Er is een wezenlijk verschil tussen de A- en de B-kant van dit vinylplaatje, want op de flipkant hoor je twee remixen die een totaal ander beeld van dit viertal tonen. Maar laten we niet overhaast te werk gaan, en beginnen met het begin!

Het aanstekelijke Markers rebelleert en ontroert tegelijkertijd, een punky meezinger die lijkt alsof The Clash iets met shoegaze van plan is, overgoten met heerlijke gitaartjes die wel iets van The Cure hebben. New wave met noise, of zoiets! Sound Of a City wijkt daar iets meer van af, en zoekt nog meer toenadering met de Amerikaanse noisescène, Smith is blijkbaar door Albini het bed uitgegooid. Maar niet getreurd, want de schreeuwerige vocals zorgen ervoor dat je oren met verbazing de A-kant verlaten.

En dan over naar de B-kant. De Gorio Mix van Markers lijkt wel alsof Hypochristmutreefuzz er zich mee aan het moeien is. Chaotische schoonheid. Er wordt alsmaar maar eins, zwei, drei, vier gebruld. Een EBM-gevoel zonder dat de song ook maar één seconde als EBM klinkt.
En dan is er nog de uitsmijter Veelpleger. Einstürzende Neubauten geremixt door Goose en klinkt als het beste van Girls Against Boys? Troost je, we schrijven zo maar wat, dat komt er van als je origineel klinkt. Begin maar met de naam te onthouden (Roza Parks) of nog beter: luister ernaar!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More