Home ReviewsAlbum Reviews ROBERT SCOTT THOMPSON – Escapology (Somewherecold Records)

ROBERT SCOTT THOMPSON – Escapology (Somewherecold Records)

by Patsker Omaer Beguin

Robert Scott Thompson is een Amerikaans componist van instrumentale elektroakoestische muziek die al meer dan veertig jaar mooie ambient producties aflevert. Thompson is ook hoogleraar muziekcompositie aan de Georgia State University, Verenigde Staten en eigenaar van het Aucourant Records label waar hij voornamelijk zijn eigen werk op uitbrengt in minstens zes genres waaronder: elektronische experimentele pop, modern klassiek, new age, minimalisme en avant-garde. Op Escapology dat op het Somewherecold Records label verschijnt, probeert Thompson de oriëntatie van zijn ambient composities te herdefiniëren.

Thompson werd net zoals vele andere ambient artiesten sterk beïnvloed door Brian Eno, de pionier en grootmeester van het genre. In zijn experimentele en computergestuurde muziek construeert de Amerikaan kleurrijke ambient klanklandschappen voorzien van mystieke sferen en wendingen. Escapology werd onder de beperking van vrijheid en het sociaal isolement opgelegd door de nog steeds niet te temmen pandemie. De soundscapes uiten een kosmische ijlheid en nemen de luisteraar mee naar een utopische klankenwereld. De sonische golven worden verweven met abstracte ideeën die een sterke ontsnappingskracht ontwikkelen. De titel van deze release zegt genoeg.

De hoge kwaliteit van de droomachtige geluidssferen op Escapology blijft mooi constant en gevarieerd. Thompson gebruikt analoge en digitale synthesizers die hij combineert met geluidseffecten die gemaakt zijn met behulp van software en synthese technieken. De adembenemende soundscapes worden vergezeld van bundels omgevingsgeluiden die als kometen tussen de kosmische resonanties meereizen. Thompson benadert hiermee een perfecte balans tussen de klanken, de (etherische) sferen en de emoties op dit prachtige album.

Escapology is een (ambient) routebeschrijving voor wie wenst te ontsnappen uit de isolatie en zichzelf weg wil mijmeren uit de eenzaamheid. Een koptelefoon wordt bij het beluisteren aangeraden om van deze ontsnapping tot het uiterste te kunnen genieten. Dit top ambient werk is digitaal en op gelimiteerde cd in te verkrijgen via de Bandcamp pagina van Robert Scott Thompson.

https://robertscottthompsonswc.bandcamp.com/album/escapology

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More