Home ReviewsAlbum Reviews POPPEL – Make Sense (Meritorio Records / Gazer Tapes).

POPPEL – Make Sense (Meritorio Records / Gazer Tapes).

by Bootsie Butsenzeller

Olijk viertal uit de grootstad Turnhout dat zich vernoemt naar een naburig dorpje dat er 17 kilometer van verwijderd ligt. Stel je maar eens even voor, dat dEUS zich pakweg “Brasschaat” had gedoopt. Van grootsheidswaanzin kan je Poppel dus alvast niet beschuldigen. Maar het bekt en dekt de lading, want er zit dus wel degelijk (letterlijk en figuurlijk) heel wat pop verscholen in deze band.

Van het goede soort wel te verstaan, en bij voorkeur met het passend adjectief “indie”. Toppoppel hadden wij evenals Ad Visser wellicht, ook wel leuk gevonden. Maar we dwalen bij aanvang al af, onze excuses.

De band dropt hun tweede album, en terwijl Talking Heads er net mee stopten, gaat Poppel er mee beginnen. Make Sense komt perfect op tijd, hoewel de heren niet meteen bekend staan voor hun uitgekiende marketing strategieën. De jaren 90 indiepop is weer behoorlijk hip en trendy: Orange Black brengt bijvoorbeeld hun It’s Electric opnieuw uit op vinyl, en zowat de helft van de songs op Make Sense hadden daar ook niet op misstaan.

Gitaren als klaterende beekjes waar de zon een zilveren gloed op werpt, heerlijke vocale melodieën die ook wel eens durven ontsnappen uit de strotten van respectievelijk Stephen Malkmus, Rob Crow, Robert Pollard en dus ook Dieter Sermeus. Niet toevallig werden zowel It’s Electric als Poppels debuut Hit It opgenomen door Patrick Delabie in diens Studio 195 net over de Nederlandse grens. Voor dit album trokken ze zich met Bert Vliegen (Teen Creeps Sophia) terug in de Antwerpse Finster studio.

Niet heel de plaat ademt nineties, opener Flower en het catchy Couch gaan nog wat jaren terug en brengen zelfs het beste van The Cure hun begindagen voor de geest, gelukkig met een flinke shot Replacements.

Op zich allemaal niets nieuws onder de zon, maar gedreven gitaarpop met onweerstaanbare hooks is immers tijdloos. Middels puike songschrijverij en de bijwijlen ook wel behoorlijk scheurende sound, poot Poppel zich toch met minstens één been stevig in het hedendaagse muzieklandschap.

Het album komt net als hun debuut uit op vinyl bij het Spaanse Meritorio Records en op cassette bij het door gitarist Dries Hermans gerunde Gazer Tapes.

Concertdata
27/09 – Antwerpen, Bar Costa
28/09 – Merksplas, Chapeau
05/10 – Diest, JH Tijl
06/10 – Mechelen, Kuub
09/10 — Hoogmis, Edegem
12/10 – Gent, In De Ruimte
19/10 – Kortrijk, Gainsbar

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More