Home ReviewsAlbum Reviews POLAR DWARFS – Polar Dwarfs (Tastic)

POLAR DWARFS – Polar Dwarfs (Tastic)

by Björn Comhaire

Wat de funk heeft Stéphane Galland nu weer in de aanbieding voor ons? Even dachten we dat we een album van The Gallands in onze brievenbus vonden maar niet dus. Want naast zijn werk met Aka Moon en Ibrahim Maalouf ging Stéphane de laatste maanden ook regelmatig de hort op met zoon Elvin, vandaar de verwarring.

© Alexander Popelier

Deze keer is het echter Adriaan Van de Velde (aka Pomrad) die zich op het piano krukje hijst naast één van de beste jazz drummers die ons land rijk is. Ze ontmoetten elkaar ergens in het begin van 2019 en vatten het plan op om het jaar nadien een album op te nemen. En aldus geschiedde. Het resultaat is nu te beluisteren via de streamers.

We krijgen zeven erg funky instrumentale nummers gebouwd rond de ritmische magie van Stéphane Galland aangevuld met het betere electro-toetsenwerk van Adriaan Van de Velde. Jazzy, funky en af en toe zelfs met een kleine injectie spacey-reggae (Near Birth Experience). Ja, ook voor ons was dat iets nieuws!

De versmelting van electro en jazz komt natuurlijk niet uit de lucht vallen, STUFF. doet het al jaren, en de link met deze pioniers is dan ook (te?) snel gelegd. Of is het toeval dat wij bij enkele passages in The Flying Aarvark even moesten checken naar wie we nu precies aan het luisteren waren. Waarmee we niets willen afdoen van wat Polar Dwarfs ons serveert op hun heerlijke debuutplaat.

Het koren dat Polar Dwarfs toch is, onderscheidt zich vooral van het kaf door de ritmische taalrijkdom die Stéphane Galland ook nu weer tentoonspreidt. De man is trouwens één van de weinige drummers die we zo accuraat en consistent een fractie voor of net na de tel hebben horen drummen. Moet je zeker eens proberen, succes met de therapie achteraf…

Voor we het vergeten nog even een ‘shoutout’ aan Sri B.C. Manjunath die met zijn geschifte vocaal-percussionele strapatsen Synth-Ethic Selection komt opwaarderen.

Of Polar Dwarfs de wereld gaat veranderen? Neen, dat denken we niet, daarvoor is album misschien net iets te niche. Maar wat een heerlijk plaatje is dit toch weer.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More