Home ReviewsAlbum Reviews PJDS – Siren (BEUZAK/NEWS).

PJDS – Siren (BEUZAK/NEWS).

by Bart Verlent

Pieter-Jan De Smet heeft na zeven jaar stilte eindelijk een nieuwe plaat, Siren. Wie een beetje bekend is met het werk van PJDS, weet dat hij altijd kwaliteit aflevert, dus deze nieuweling is best groot nieuws.

In 1993 kwam het debuut Antidote uit bij EMI, van dit album kwamen er twee prachtige singles uit: Baby’s In The World en Fire. Dezelfde platenfirma bracht ook de tweede cd August uit met de gelijknamige sterke single. Vanaf 2001 brengt PJDS zijn albums uit op zijn eigen label Beuzak Records wat de Gentenaar meer vrijheid geeft, maar nog steeds sublieme nummers brengt die helaas veel te weinig te horen zijn op radio.

Siren is het zesde album al (het best of album Away From God And Far From The Action niet meegerekend) van deze talentvolle kerel en werd opgenomen met Teun Verbruggen op drums, Mirko Banovic op bas en Roland Van Campenhout en Frederik Segers op gitaren en keyboards.

Gastbijdrages van Trixie Whitley, Liesa Van Der Aa en Jeff Taylor zorgen voor het geheel.
Imitation Of A Planet is het openingsnummer van deze plaat(tevens ook de single) en is er ineens boenk op! Het klinkt als  blanke Talking Heads-funk met soulvolle backings en groovy percussie. Bij Clean Clothes is Pieter-Jans sound zo soulvol sexy dat de geest van Prince even om het hoekje komt kijken.

Seperate Ways is dan weer ruwer maar toch weer met veel soul en een prachtige falsetto stem, Donor Ways klinkt dan weer donker en dreigend, het ademt de sfeer van Bowies Blackstar album uit. In Brutes hoor je Trixie mooi mee kreunen in deze sexy funk ballad.

Seasons neemt je mee in een donkere sfeervolle roadmovie terwijl in de Premonition wordt de roadmovie nog donkerder en wordt het hoekiger en experimenteler zonder de nodige soul te verliezen. Ain’t Me is dan weer een poppy nummer waar de sax je alle hoeken van de kamer laat zien. Bij Midnight Of The Mind gaan we weer terug de donkere kant op zoeken en wordt er serieus geëxperimenteerd met diverse geluiden, het doet denken aan de nummers van Outside, Bowie heeft duidelijk een enorme invloed gehad op PJDS. Deze diverse schijf eindigt met het intieme sfeervolle To Be A Man.

Siren is echt een prachtige plaat, je hoort aan elk element dat er hard aan gewerkt is. Alle nummers staan er echt en brengen een subliem geheel. Deze plaat verdient echt mega veel aandacht dus hopelijk vindt één (of meerdere) van de nummers zijn weg naar de radio.

PJDS stelt de plaat live voor op 15 maart in de Brusselse AB Club en op 5 mei in N9 te Eeklo met dezelfde muzikanten die het album gemaakt hebben, aangevuld met Gilles Vandecaveye-Pinoy op keyboards.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More