Home ReviewsAlbum Reviews PILOOT – Piloot (Piloot Records)

PILOOT – Piloot (Piloot Records)

by Bootsie Butsenzeller

This is your captain speaking, prepare yourself for an astral journey driven by pulsating improvisations. Terwijl de noodlandingsprocedure wordt uitgelegd zijn wij al in de zevende hemel door deze Piloot. Aan de stuurknuppel niemand meer dan Jean Philippe De Gheest, ook achter de vellen bij The Mark Lanegan Band en wijlen Creature With The Atom Brain. Hij stuurt zijn trio verder bestaande uit Cyrille De Haes op contrabas en Florian Guibert op dwarsfluit, vakkundig het luchtruim door, we horen net geen engelenkoor.

Allereerst al melden dat wij van nature een beetje een afkeer hebben van de dwarsfluit, Berdien Stenberg heeft daar zeker iets mee te maken, en die enkel in de jaren 70 bij bands als Golden Earring en Jethro Tull een beetje relevant was. Tegenwoordig heeft het instrument echter toch aan cool gewonnen door pakweg The Valerie Solana’s en nu dus ook door Piloot, omdat ze vaak onorthodox bespeeld wordt en door allerhande effecten gejaagd, het werkt !

Het trio zweeft ergens tussen krautrock, soundscapes en jazz en net door het duidelijke frequentie verschil tussen de drie instrumenten, loopt niemand elkaar voor de voeten, ook al bewegen ze zich ten gepaste tijden op gejaagde tempi. De rust daalt echter ook regelmatig op ons neder, zoals op de eerste track van kant 2, waar zowel fluit en bas de drones opzoeken en de drums subtiel borstelen. Zoals het goed improvisatoren betaamd, is de plaat/cassette live opgenomen tijdens een optreden in het Brusselse Les Atelier Claus en zal het volgende concert dat u misschien gaat bij wonen dan ook geen, reproductie van die plaat zijn. Wij smaakten ze alvast als voorprogramma bij Ceramic Dog, het relaas van dat concert valt ook op Luminous Dash te lezen.

Bootsie Butsenzeller

Piloot Facebook

Piloot Website

Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More