Home ReviewsAlbum Reviews PAPER HATS – PHO2 (Eigen Beheer)

PAPER HATS – PHO2 (Eigen Beheer)

by Didier Becu

Bands die graag mysterieus willen blijven, niet willen vertellen wie ze zijn of wat ze precies doen, het heeft wel iets. Voor sommigen betekende het zelfs de gouden weg naar de eeuwige roem. Juist, we hebben het over The Residents.

Paper Hats kiest er ook voor om lekker geheimzinnig te blijven. Wie ze zijn, dat speelt geen rol, gewoon vier Belgen die vonden dat een song van This Heat best cool klonk voor een bandsnaam, de studio indoken, een eerste ep op de markt hebben gegooid en meteen heel wat muziekharten sneller doen hebben slaan.
Alleen verkrijgbaar op vinyl en vier songs die je in trance brengen. Dansmuziek? Nou ja zoiets, weliswaar dansdeuntjes die je hersenen volledig overhoop gooien. Vier instrumentale songs die wel een trip door de platencollectie van de allergrootste freaks lijken: van lekker swingende Afrikaanse Eno-beats tot kosmische Krautrockbeeps, het zit allemaal in die twintig minuten verwerkt.

PHO2, dat overigens is uitgebracht via Consouling Agency, valt het best te vergelijken met een elektronische (geflipte) versie van Future Old People Are Wizards. Songs vol ongebruikelijke structuren, maar alles zit zo goed in elkaar dat het uiteindelijk onweerstaanbaar wordt.

Songs die over niets gaan, dat denken we toch, maar ontzettend veel emotie bevatten. Soms wat experimenteel (zo is Tana een heel klein beetje Neu!), dan weer prettig gestoord (Zie kan je het best omschrijven als een Vangelis-song die door de Aphex Twin-molen is gegaan).

Dit vreemde, maar merkwaardige plaatje, wordt afgesloten met het net geen twee minuten durende ambientachtige Out (tja, over passende titels gesproken). En toen, om De Brassers te citeren, was er niets meer, behalve dat fijne plaatje nog eens omdraaien.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More