Home ReviewsAlbum Reviews OUBYS – End Space (Belgian NeuMusik)

OUBYS – End Space (Belgian NeuMusik)

by Patsker Omaer Beguin

Geluidschirurg Wannes Kolf brengt al sedert 2008 gestaag elektronisch werk uit. Op het tweede Sonic Emissions Festival (eind augustus 2021 te Landegem) konden we hem live aan het werk zien en waar hij tevens zijn nieuwste album End Space voorgestelde. Op het podium gaat de Hasselaar ook op zoek naar geluidsfrequenties die een aparte invloed hebben op het cerebellum van de aanwezigen. Ons brein werd tijdens het krachtige optreden van Oubys in stukken gesneden. De messen werden tijdens de set mooi bijgeslepen om de nieuwe cd  End Space in fijne reepjes te fileren en aan een grondige dissectie te onderwerpen.

End Space start met een fijne portie elektronica en brengt ons onmiddellijk naar mooie kosmische sferen. We stappen in een Oubys gestuurde teletijdmachine die ons naar de gouden jaren 90 van de elektronische muziek brengt. Maar Kolf laat zich niet verleiden tot het herkauwen van het verleden. Zijn creaties bevatten een aangename diversiteit van elektronische pulsen en wendingen. Het Oubys ruimteschip onderzoekt de raadselachtige gebieden van de oneindige kosmos en brengt geluidsantwoorden op mogelijke mystieke vragen. End Space krijgt hierdoor filmisch karakter met een hypnotiserend effect.

Kolf verdooft met zijn dromerige ambient pulsen onze hersencellen maar vergeet niet zijn eigenzinnige stempel door te drukken. De duistere leegte van het heelal komt nadrukkelijk tevoorschijn in loops en klankecho’s die ons het gevoel geven vast te zitten in een op hol geslagen ruimtecapsule. Kolf wacht af met het martelen van de synapsen tot op het laatste nummer. Op Fantom laat hij een boeket behekste klanken los tussen een brij van kosmisch geritsel en gefluister. De sonische echo’s hebben een duister effect en uiten het vermoeden dat er dreigend zwart gat in de buurt kan verschijnen.

End Space is een geweldig stukje elektronische muziek geworden waar we een tijdje zoet mee zullen zijn. Kolf bespaarde ons zijn scherpe resonanties die eerder in gedempte vorm losgelaten worden. De nummers hebben een avontuurlijke inhoud waarbij flarden dark ambient zich doorheen de doordringende soundscapes wringen. End Space is iets toegankelijker dan zijn vorige werkjes maar daarom niet minder interessant. Gaaf werk.

https://belgianneumusik.be/album/bnm033-end-space-dark-ambient

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More