Home ReviewsAlbum Reviews ONSET – Early Morning Fire (Eigen Beheer)

ONSET – Early Morning Fire (Eigen Beheer)

by Astrid Venturuzzo

Hoewel het Gentse trio Onset pas werd opgericht in 2018, hebben ze met de release van hun laatste nieuwe ep Early Morning Fire reeds twee ep’s op hun palmares. Dat ze zichzelf van in het begin serieus namen, blijkt achteraf volledig terecht. Onsets’ ambitie bestaat erin het rave-gevoel van de dansvloer na te bootsen en dit zonder het gebruik van computer. Na de release van titeltrack Early Morning Fire en single Iron Love, waren we reeds halsreikend aan het uitkijken naar de komst van hun laatste nieuwe pareltje.

De muziek van Onset is zeer specifiek en toegegeven misschien niet voor iedereen weggelegd, maar toch zal eenieder een gevoel van herkenning hebben bij het beluisteren ervan. Onset neemt namelijk wel wat gekende elementen over van de electropop, zoals deze bij velen gesmaakt wordt. En ook het stemgeluid van Thys Storme klinkt, hoewel deze zeer bijzonder is, niet onbekend in de oren.

Over opener en tevens titeltrack Early Morning Fire waren we reeds bijzonder enthousiast (zo enthousiast dat we er onze beltoon van maakten). Enige puntje van kritiek op deze track is dat hij nog veel langer mocht doorgaan wat ons betreft. De donkere mist die over de song hangt neemt ons mee in een trance, versterkt door het melancholische klankgeluid van Stormes diepe stem en de heerlijk oppeppende melodieën.

Met Come What May houden de gasten van Onset nog een pareltje achter de hand. Deze song gaat verder op het mysterieuze, donkere elan van de ep, maar heeft tegelijk ook alle troeven om een populaire radiohit te worden. Het doet ons een beetje denken aan het repertoire van Sohn. Orpheus valt als song apart net iets minder op, maar past volledig in het geheel van de ep.

Iron Love staat dan weer als een huis. Melancholie met een rave-kantje, helemaal goed. Afsluiter Stowaway bezorgt ons dan weer de koude rillingen. Het tragere tempo krijgt plots een stevige beat die je uitnodigt om de jongens van Onset zonder nadenken te volgen naar een ietwat donkere plek, waar je anoniem vergaat in een kolkende, dansende, mensenmassa. De lange outro doet ons nog eenmaal totaal los gaan voor we abrupt worden losgerukt naar wat het einde van de ep blijkt te zijn. Kippenvel.

Dat raven niet altijd geassocieerd moet worden met de donkerste krochten van 90’s discotheken, bewijst Onset. Muzikaal kun je Onset onderbrengen bij dansbare elektronica die omringd wordt door doordringende melancholie. Feesten, maar met de nodige diepgang, dat kan op Early Morning Fire. Onset brengt hun concept elke keer een trapje hoger. Wij zijn benieuwd waar dit gaat eindigen.

Je kan Onset volgen op Facebook, Bandcamp of via de gekende streaming platformen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More