Home ReviewsAlbum Reviews ONASANDER & ASHTORETH – Devotio (Winter-Light)

ONASANDER & ASHTORETH – Devotio (Winter-Light)

by Patsker Omaer Beguin

Het Nederlandse Winter-Light label bombardeerde ons tijdens de laatste weken van 2022 met nog wat duister gefluister. De Italiaan Maurizio Landini (Onasander) en onze landgenoot en opper-sjamaan Peter Verwimp (Ashtoreth) bundelden hun sinistere krachten in het rituele dark ambient epos Devotio. Onasander en Ashtoreth werken realiseerden in  het verleden naast hun solowerk al een reeks geheimzinnige werkjes (los van elkaar) met andere obscure genootschappen zoals Grey Malkin, ProtoU, Kloob en Onsturicheit.

‘Devotio’ was tijdens de Oudheid een offer, belofte of geschenk aan een godheid in ruil voor een verzoek waarin een bevelhebber beloofde zijn leven te wijden aan de Chtonische goden van de onderwereld in de strijd om zo in ruil de overwinning van de eigen troepen te kunnen bekomen. En devotie tonen de veldheren Landini en Verwimp op hun eerste samenwerking. Devotio neemt ons mee naar raadselachtige oorden met deemsterende soundscapes en drones waarin de rituele pulsen en keelklanken van Ashtoreth zich gewillige vlechten met zweverige deiningen van Onasander.

De duistere sferen die deze heren produceren worden wat gedempt door het insluipen van vogelgesjirp en veldopnames. Toch spuwt het album vooral ijle dystopische dampen uit. De driegende en sombere geluidsconstructies ketenen de luisteraar vast in een onderaardse kerkerwereld  waar de Chtonische goden zich met griezelige echo’s en schimmige klankvormen tussen het dreunende geruis manifesteren. Op het nummer Inferis wordt de ultieme rituele duisterheid naar een eenzame hoogte verheven waardoor onze angstreceptoren dan ook even in de war raakten.

Onasander en Ashtoreth leggen met deze fenomenale bundel donkere emoties de lat in het genre terug een stukje hoger. Devotio is een dikke aanrader voor iedereen die graag proeft van duistere schoonheid en verleidt wil worden naar een nieuwe luistercomfortzone.

Onasander bandcamp / Onasander facebook

Ashtoreth bandcamp / Ashtoreth facebook

Winter-light bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More