Home ReviewsAlbum Reviews NOVA MATERIA – Xpujil (Made To Measure Volume 45 – Crammed Discs)

NOVA MATERIA – Xpujil (Made To Measure Volume 45 – Crammed Discs)

by Patsker Omaer Beguin

Vanwege de diversiteit aan releases op het Belgische Crammed Discs label, werden in de jaren 80 en 90 onder de Made To Measure Composers series avontuurlijke instrumentale muziek, ambient en soundtracks uitgebracht. Tussen 1984 en 1995 verschenen zesendertig volumes. Tijdens de tweede helft van de jaren negentig werd Made To Measure (dat eigenlijk een sublabel van Crammed Discs was) terzijde geschoven. Sinds 2010 kwam er geleidelijk nieuw leven uit deze slapende schatkamer met releases van onder ander Jozef Van Wissem, Brown Reininger Bodson, Bérangère Maximin, de soundtrack van de Blue Velvet Revisited documentaire van Tuxedomoon & Cult With No Name en nog enkele anderen. Dit jaar viert Crammed Discs zijn 40ste verjaardag met een hergeboorte van deze boeiende serie.

Nova Materia mag zich met Xpujil als Volume 45 aan de MTM-schatkist van parels vervoegen. Het duo Caroline Chaspoul en Eduardo Henriquez trokken samen door de Mexicaanse jungle in de omgeving van de ruïnes van de oude Maya stad Xpujil (‘ks-poe-gil’ uitgesproken). Tijdens hun tocht door de verzengende hitte en bijna ondoordringbare vegetatie van het oerwoud, maakten ze veldopnames van de geluiden en ritselingen die de dieren en insecten in hun habitat produceerden. Terug in hun Parijse studio werden de opnames bewerkt en omgevormd met lichte elektronische effecten en minimale instrumentatie zoals gong, ocarina’s (een blaasinstrument in gebakken klei) en percussie.

Het eindresultaat op Xpujil is een veertig minuten durende mysterieuze sonische trip doorheen een rijk gevulde wereld van klankprocessen. De echo’s van de jungle zijn verweven met minimalistische sonore landschappen. De luisteraar wordt ondergedompeld in een soort rustgevende trance waar bovennatuurlijke en fantasierijke denkbeelden naar boven komen drijven. De dreiging van de rimboe sijpelt zachtjes doorheen de geluidslandschappen en veroorzaakt toch een duister achtergrondsfeertje.

Nova Materia kreeg tijdens het bewerken van deze meditatieve klanken medewerking van Ikue Mori (voor de elektronische herinterpretaties van de insectengeluiden) en van de eigenzinnige experimentele cellist Gaspar Claus. Nova Materia genereert hier een fascinerende geluidswereld met buitengewoon elektronisch gefluister. We raden aan dit verfijnde werkje met een hoofdtelefoon te beluisteren. Xpujil is zowel digitaal als op vinyl en cd verkrijgbaar.

https://novamateria.bandcamp.com/track/xpujil

http://www.crammed.be/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More