Home ReviewsAlbum Reviews NNHMN – Church Of No Religion (K Dreams Records / Zoharum).

NNHMN – Church Of No Religion (K Dreams Records / Zoharum).

by Nel Mertens

Het experimentele darkelectroduo NNHMN (spreek gerust uit als ‘Non Human’) uit Berlijn bracht Church Of No Religion uit, dat na Second Castle hun tweede release van dit jaar is. Hiermee brengen Lee en Laudarg een verzameling aan vagevuurgedichten en klaagzangen, waarmee ze de kracht van de eeuwigheid willen benadrukken.

Lee en Laudarg vonden elkaar in hun liefde voor koude synths om samen het muzikale pad van spiritualiteit, eenzaamheid, obsessies, afgrond en het verlangen naar onsterfelijkheid te vullen. Ze trachten veel te bereiken met weinig middelen en slagen er in om zo een unieke, esthetische sound te creëren.

Van bij het eerste nummer Kedar merken we dat dit duo een uniek geluid neerzet van stevige, doch niet strenge elektronica. Häxan begint met grimmige synths, die zich al snel verweven met etherisch klinkende lussen van vrouwelijke vocals.

Zichzelf vermenigvuldigende, gelaagde synths worden ritmisch benadrukt door bleeps en ondefinieerbare geluiden in Teutons. Laudargs stem voegt een verontrustende sensualiteit toe. In alle duisternis rukt Army Of Mary op en even lijkt het alsof de klassieke synthwavesound van de jaren ’80 zich mengt met hypnotische techno. Een ritmisch majestueuze trance waarin de vrouwelijkheid benadrukt wordt!

De gevallen engel Ariel klinkt bij NNHMN als een verlichte demon, zwevend en wasemend door de realiteit van het bestaan. Shulamite Woman, het bijbelse archetype van minnaressen  en vleselijke liefde, biedt licht gedreven ritmes die onder de zwevende vocalen aantikken, terwijl de mannelijke zuchten veroordelend zacht op de achtergrond prevelen.

Als er theatraliteit aantreedt, mag het gerust met de Witch Of Endor gepaard gaan. Gruwelijke dramatiek die verwijst naar doodsfiguren… of de perfecte soundtrack bij het oproepen van geesten! Pulserend bezwerend klinkt het warme Mothership, wat contrasteert met de scherp ritualistische afsluiter Crawling.

Ceremonie, liturgie en rituelen staan op Church Of No Religion centraal, ingekleed in donkere synths die experimenteel en rauw klinken. De mens blijkt rituelen en dogma’s nodig te hebben en toch is het een ‘non’: de niet-religie, waarmee de religie als bron van autoriteit afgewezen wordt en persoonlijke moraliteit de kracht en verantwoordelijkheden bezit. NNHMN gaat hiermee de nogal militante, hedendaagse strijd aan tegen de overheersing van sterke religieuze groepen en stelt dat er geen geëxternaliseerde god nodig is om religie en ceremonie te kunnen beleven. In de middeleeuwen zou de christelijke Kerk dit ongetwijfeld veroordeeld hebben tot gothische hekserij! Een duistere heerlijkheid om in ondergedompeld te worden. Als je in staat bent deze negen nummers toe te laten onder je huid, neemt je geest een onvermijdelijke trip langs de gruwelijk existentiële levensvragen.

In een zwart fluwelen zakje, van stickers en buttons voorzien, vielen de cd en cassette in onze brievenbus. Een prachteditie in zwart-rood! Church Of No Religion bestellen kan digitaal, op cassette of op cd via Bandcamp.

Facebook / Soundcloud

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More