Home ReviewsAlbum Reviews NILE ON WAX – After Heaven (Tonzonen Records)

NILE ON WAX – After Heaven (Tonzonen Records)

by Kris Verdonck

After Heaven is de nieuwe, vierde langspeler van Nile on waX. Het Belgische instrumentale trio levert een prachtige, Duystere impro-plaat af die een knap, filmisch en bezwerend geheel is van postrock, ambient, jazz en veel meer.

© Nile On Wax

Opener Heaven voert ons rustig, gedurende twaalf minuten, richting hogere sferen, gedragen door de viool van Catherine Graindorge. Deze grande dame maakte een tijdje geleden nog een knappe single met Iggy Pop, en een sterke soloplaat met John Parish op gitaar. Bassist David Christophe en drummer Elie Rabinovitch voegen subtiele klanken toe richting finale.

More Icon sluit erbij aan, met een belangrijke rol voor de ritmesectie. De viool van Graindorge klinkt ijl, bijwijlen Oosters en psychedelisch.

De nacht daalt terug neder in August 4, dreigend, terwijl de regen valt op neonverlichte, mensenloze straten. Ook Ascension gaat op deze weg verder.

Op Eternity, het kortste stuk, amper twee minuten lang, mijmert de stem van een man over tijd en eeuwigheid. De vooruitgeschoven single Improbable begint heel rustig om dan onrustig uit te barsten. Afsluiter Slowdown lijkt een meditatie waarin de stilte en het onhoorbare een even belangrijke rol spelen als de drie muzikanten.

Nile on waX is een eigenzinnige groep en hoort zo’n beetje thuis in dezelfde platenbak als Godspeed you black emperor, het instrumentale werk van John Cale en sommige dingen Brian Eno. Ideaal voor de nacht.

Het releaseconcert vindt plaats in Brussel op 25 mei in de Ancienne Belgique.

Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More