Home ReviewsAlbum Reviews NIHILOXICA – Kaloli (Crammed Discs)

NIHILOXICA – Kaloli (Crammed Discs)

by Yves Van der Straete

Crammed Discs is al bijna veertig jaar een buitenbeentje op muzikaal vlak. Deze platenmaatschappij herbergt diverse stijlen gaande van rock, ambient, hiphop tot Braziliaanse bands. Van het legendarische Tuxedomoon tot Bebel Gilberto.

NIHILOXICA is een zestal met Oegandese roots dat hier hun kunnen etaleert op een enorm divers album. Het sextet onder leiding van Jajja Kalanda werd ontdekt op het Nyege Nyege festival in Kampala en begint hier en daar bekend te worden buiten de grenzen van Buganda (een streek in Oeganda).

© Rita J. Cruz

Deze release start heel tribaal. De eerste song werpt ons onmiddellijk terug naar de sound van Slagerij Van Kampen maar dan met een intrigerende elektronische achtergrond. We krijgen wel een beetje het gevoel dat we dit allemaal al eens eerder gehoord hebben. Dit is natuurlijk pas de opener van een album dat je volledig moet beluisteren. We krijgen jazzbeats, elektrosounds, technobeats, drone, noise en alle segmenten ertussen. Geen banale technoplaat dus, maar een intrigerende mix van stijlen en genres die toch erg homogeen klinkt.

© Vincent Ducard for Milgram Productions

Het venijn zit in de laatste nummers waar je helemaal los op kunt gaan. De beats van het nummer Bwola zijn van het beste wat we het laatste jaar gehoord hebben. De agressie en power van dit nummer passen zelfs op een industrial partyset.

We konden het niet laten om na het beluisteren van deze cd dit nummer nog eens opnieuw op te leggen op hoog volume. Wat een adrenaline komt er vrij bij deze track! Echte percussie met techno in een mix waar je alleen maar wil op springen en euforisch dansen. Je voelt dat de band er ongelooflijk veel zin in heeft tot bij de laatste tonen van het nummer de zwetende drumsticks tegen de grond geworpen worden.

Een album om te ontdekken én luid te spelen. 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More