Home ReviewsAlbum Reviews NEW COOL COLLECTIVE & MATT BIANCO – High Anxiety (Dox Records)

NEW COOL COLLECTIVE & MATT BIANCO – High Anxiety (Dox Records)

by Björn Comhaire

Als je de jaren 80 niet bij volle bewustzijn hebt meegemaakt dan zal de naam Matt Bianco waarschijnlijk geen belletje doen rinkelen. De band ontstond in 1983 en scoorde in de eerste jaren van zijn bestaan een aantal wereldhits (Half A Minute, Get Out Of Your Lazy Bed, Whose Side Are You On…). De sound van Matt Bianco werd vooral bepaald door het typische stemgeluid van oprichter Mark Reilly. De band grossierde in vrolijke deuntjes en (Zuid-Amerikaanse) ritmes die een welgekomen muzikaal tegengewicht vormden voor de lieve jongens en meisjes in zwarte jassen. Tegen 1990 was het vat echter af.

Waarschijnlijk heeft nauwelijks iemand het gemerkt maar Matt Bianco maakte in 2003 een comeback, recycleerde daarvoor enkele oude nummers uit zijn glorieperiode en bracht zelfs nieuw werk uit. In 2016 maakte de band dan een eerste ep met het gerenommeerde, Nederlandse jazzcombo New Cool Collective (NCC). We zetten “de band” misschien wel beter tussen aanhalingstekens want Matt Bianco is ondertussen gereduceerd tot één persoon: Mark Reilly zelve. Ook die ep kwam en ging echter zonder dat de meesten onder ons er één noot van gehoord hebben.

Niet getreurd evenwel want sinds 27 november krijg je een herkansing om kennis te maken met het combo NCC & Matt Bianco. High Anxiety heet de nieuweling en het album klinkt helemaal niet slecht. Zeker als je elastieken heupen hebt die het bij een streepje cumbia en aanbelande genres al eens op een ritmisch wiegen durven zetten! Want ja, Mark Reilly tapt nog steeds uit hetzelfde vat Zuid-Amerikaanse kruiden als een kleine 40 jaar geleden. Alleen doet hij dat nu met een topband en dat voegt toch wel wat toe.

Vooral opener High Anxiety deed de neuronen in ons langetermijngeheugen overuren draaien. Niet dat de rest van het album ver afwijkt van het typische Matt Bianco geluid. Luchtige vrolijkheid gegarandeerd en dat kan best deugd doen tussen alle zwaarmoedigheid die de winterse periode ten huize onszelve wel eens durft teweegbrengen.

High Anxiety sluit perfect aan waar Matt Bianco dertig jaar geleden afsloot en, zoals dat wel vaker het geval is met muziek uit de jaren 80, werkt de magie ook nu nog steeds. Geef dit album eens een kans en wie weet komen ook jou heupen opnieuw tot leven!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More