Home ReviewsAlbum Reviews NEVER MIND THE BOLLOCKS… HERE’S THE SEX PISTOLS (Virgin Records)

NEVER MIND THE BOLLOCKS… HERE’S THE SEX PISTOLS (Virgin Records)

by Hans Verhoeven

Het was Pete Townshend, begenadigd gitarist van The Who, die hen de belangrijkste groep sinds The Beatles noemde. Ook al konden zij, The Sex Pistols, eigenlijk niet spelen. Maar dat gaf niks, zeker niet, het waren de Britse jaren zeventig met massieve werkloosheid en-blijf-vooral-in-je-bed want er viel geen hol te beleven.

Het waren The Ramones, ongeregeld tuig uit Queens, New York, die de punkrock lieten knallen, begin 1976. En er waren The Saints die, in het altijd veraf gelegen Australië, krèk hetzelfde deden. En er waren, in het altijd druilerige Engeland, de Pistols die ook weer hetzelfde deden zonder dat ze dat allemaal van elkaar wisten wegens gebrek aan internet.

Op 28 oktober 1977 verscheen Never Mind The Bollocks, het debuut en ook het einde van The Sex Pistols. Het is een granaat; een splinterbom in het gezicht. Er weerklinken sirenes van flikkenkarren, het geklepper van paardenhoeven van weer eens flikken want het is een rel. Nu was er wel al iets aan de hand of de band geweest.

De Pistols ontstonden omdat manager Malcom McLaren een boetiek had en t-shirts wou verkopen maar daarvoor had hij een groepje nodig. Helaas koos hij de verkeerde frontman: Johnny Rotten was slimmer en spuwde op alles wat niet bewoog, en dan zeker op de manager.

De feiten, evenwel. Eerste single, Anarchy in the UK, verbannen en geboycot door hen die het door leeftijd allemaal beter schenen te weten. Vervolg: God Save The Queen, uitgebracht in de jubileumweek van de Queen. Vervolg: bassist Glen Matlock eruit gooien om poster boy Sid Vicious erin te halen. Gevolg: Boem!

Dat was het geluid waarmee ze implodeerden en het was geen mooi geluid. Daar was het hen ook niet om te doen.

Maar, de vraag, nu: is Never Mind The Bollocks echt zo’n meesterwerk? Nee, de lp is rond de singles gebouwd. En Vicious ging kapot aan de smack en zichzelf en Rotten aan zijn ego. Maar, belangrijker: veranderden ze de wereld? Ja. Never Mind The Bollocks is de belangrijkste plaat uit de geschiedenis. Al 45 jaar oud, vandaag. Zet luid en laat je leven veranderen.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More