Home ReviewsAlbum Reviews MONOKIMONO – Jij & Ik (Small Art/N.E.W.S.)

MONOKIMONO – Jij & Ik (Small Art/N.E.W.S.)

by Bart Verlent

Na de succesvolle debuutep Kameleon besluit frontman Ben Tanghe om met monokimono het roer radicaal om te gooien. Met een nieuwe liveband wil hij een nieuwe richting uit. Als artist in residence bij de Antwerpse Trix en Kavka en aan de slag zijnde in de Brusselse Volta nodigde Tanghe bevriende gastmuzikanten uit om samen te experimenteren rond het nieuwe geluid. Hij bouwt de brug met Nederland op (omdat hij door de liefde zowel in Brussel als in Amsterdam woont) en trekt daar nieuwe muzikanten en inspiratiebronnen aan.

© monokimono

Tanghe blikte, met zijn muzikanten Ella Salvado Dalemans en Timon Persoon, dit nieuw wapenfeit in en maakte er ineens ook een “collab ep” van.

Op Jij & Ik werkt monokimono samen met puntjudith, Willem Ardui (Blackwave), Vic Willems, Frankie Fame en Ruben Lefever (Float Fall). Ook al gooide Ben het muzikale roer serieus om, toch koos hij ervoor om in het Nederlands te blijven zingen, het was voor hem dan ook de bedoeling om met elke gastmuzikant een ideale Nederlandstalige poptrack te maken.

Wat is er veranderd in het monokimono-geluid? De gitaren zijn volledig verdwenen ten voordele van een volledige electro-sound. Tanghe schrijft echter nog steeds aanstekelijke songs die na één beluistering in je hoofd blijft hangen. Dat is dus zeker hetzelfde gebleven. Nog beter zelfs, monokimono zette vijf straffe nummers van hoog niveau op de nieuwe ep. Niet te verwonderen dat alle nummers ook singles zijn geworden.

Jij & Ik opent met het sensuele High Op Jou dat een samenwerking is met puntjudith. Het valt op dat de stem van de Nederlandse-zangeres en die van Tanghe elkaar perfect aanvullen. Vrije Val is een ingetogen, dansbare track met Willem Ardui van Blackwave. Lekkere Prince-funk krijgen we met het Frankie Fame duet Instant Zon. Ruben Lefever van Float Fall brengt met monokimono het zweverige Signaal. De Nederlandse singer-songwriter Vic Willems maakt zelf melancholische luisterpop, zijn inbreng in het titelnummer ligt dan ook in dezelfde lijn.

Straffe ep is deze Jij & Ik. De nummers liggen in de lijn van de eerste monokimono-ep maar zijn toch volledig anders. Op 9 april stelt de band samen met alle gastmuzikanten de ep voor in de Antwerpse Trix.

BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More