Home ReviewsAlbum Reviews MIRIAM MOCZKO – Heimat (Whalefish Records)

MIRIAM MOCZKO – Heimat (Whalefish Records)

by Ann Cnockaert

Waar je groeit, is je Heimat. Geen afgebakend gebied, maar geur, klanken, kleuren, de glimlach van je moeder. Heimat laat zich niet definiëren maar vormt zich door een samenvoeging van gevoelens en herinneringen, maar vooral mensen. Je familie en geliefden. Heimat is ontastbaar, je draagt het met je mee. Heimat is ook de titel van het debuutalbum van Miriam Moczko

Heimat is een melancholisch en hoopvol indie-folk album met een akoestische basis. De zang en stem en getokkelde altviool zijn ingebed in akoestische instrumenten als gitaar, piano, strijkers, blazers met af en toe een laagje synths of elektronische effecten.

Miriam is opgegroeid in een Duits gezin met wortels in de provincie Opper-Silezië in Polen dat voor WOII nog Duits grondgebied was. Op haar achtste leerde ze de viool spelen, waarbij de liefde voor het spel echt opbloeide in het orkest. Ze ondervond daar voor het eerst de magie van het overgenomen worden door de muziek.

Heimat is een album over haar familiegeschiedenis. Die van haar ouders en grootouders. De plaat behandelt haar wortels, het trauma van de oorlog en de relatie met haar vader en moeder die vertrokken naar West-Duitsland. Over hoe het is om op te groeien met, en opgevoed te worden door ouders die een andere moedertaal spreken. Hoe het is om te vervreemden van je wortels in Polen vanwege je geaardheid, je liefde voor een vrouw. Het niet durven optreden in het land waar je familiegeschiedenis ligt. Het stelt de vraag waar en wat ’thuis’ precies betekent. Het is een album geworden met persoonlijke en tegelijk heel herkenbare thema’s.

Miriam werkte de afgelopen jaren al aan verschillende projecten en koos er nu pas voor om een album uit te brengen. Ze heeft de tijd genomen om haar eigen stijl te laten rijpen en gewacht op het juiste moment om Heimat te maken.

Heimat is de perfecte soundtrack om te luisteren tijdens een moment voor jezelf, op de koptelefoon tijdens een lange treinreis of een wandeling in de natuur. Een prachtig album, luister en geniet!

FACEBOOK SPOTIFY

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More