Home ReviewsAlbum Reviews MEROPE – Naktés (Granvat).

MEROPE – Naktés (Granvat).

by Patsker Omaer Beguin

Merope is een internationale groep, met Naktés brengen ze hun derde plaat uit. Naktés (nachten) werd opgenomen door het trio bestaande uit: onze landgenoot Bert Cools (Book Of Air Vvolk) gitaren en elektronica, uit Frankrijk J-C Bonnafous bansuri-fluit en uit Litouwen Indré Jurgelevičiūtė (Book Of Air Vvolk) die de vocalen en de klanklés voor haar rekening neemt. De klanklés is een Litouws snaarinstrument dat op een platliggende harp lijkt.

Merope vertrok vanuit oeroude Litouwse paganistische volksmelodieën en vermengde deze met eigen composities. Het resultaat is een eigenzinnige mix van folk met akoestische en elektronische bewerkingen. Indré Jurgelevičiūtė’s stem draagt de songs en brengt een vredige atmosfeer. Met haar gezang brengt ze de mystiek en kracht van deze oude liederen tot leven. We hebben geen idee waarover de teksten gaan maar de heidense sfeer is alom aanwezig. We kunnen Indré Jurgelevičiūtė’s stemgeluid een beetje vergelijken met het gezang van de Finse volksmuziekgroep Värtinnä, maar dan iets zacher.

De songstructuren van Naktés zijn afwisselend en inhoudelijk mooi. Met originele combinaties van akoestische instrumenten, fijntjes met elektronica aangevuld. Ieder muziekinstrument krijgt voldoende ruimte in deze zachte, harmonische muziek. De artiesten brengen, elk met hun culturele achtergrond, een sterke chemische reactie in de composities teweeg. De oude Europese rituele sfeer wordt door de stemtonnaties in verschillende nummers aangegeven. Het geluid van de klanklés geef de nummers iets sprookjesachtigs.

De schoonheid die Naktés uitstraalt, deed ons verstillen. Merope bewijst dat internationale samenwerking in tijden van bitterheid en intolerantie werkt. Ze maken vernieuwende, doortastende folk.

Naktés is als cd en lp te verkrijgen op hun Bandcamp-pagina. Merope verdient met dit plaatje aandacht. Een ode aan de nacht, vol pracht.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More