Home Belgisch TUBELIGHT

TUBELIGHT

by Didier Becu

Wow wat een plaat! Dat was het eerste wat we dachten toen we Expert By Virtue Thereof hoorden, de nieuwe van Tubelight. Het werd wel meteen één met een grote koersverandering, want van het vroegere Tubelight-geluid blijft bijna niks meer over. Waarom dat nu zo is? Wel, we vroegen het gewoon zelf aan Lee Swinnen.

Een nieuwe line-up en een nieuw label, het lijkt wel een nieuwe start, is dat zo?
Ergens wel, het veranderen van label heeft ons veel meer creatieve vrijheid gegeven en een nieuwe line-up zorgt sowieso voor een andere wisselwerking. Ikzelf zie het meer als een nieuwe richting in plaats van een nieuwe start.

Laten we het even over die nieuwe plaat hebben. Eerst de titel maar, wat betekent die? Je kan hem nauwelijks onthouden!
De betekenis van de titel of de plaat is iets wat ieder voor zich moet uitmaken. Ikzelf heb al verschillende theorieën van verschillende mensen gehoord, en ik laat het liever in het ongewisse zodat het vrij voor interpretatie blijft. Dat gezegd zijnde vond ik het belangrijk dat de titel een rebels karakter heeft, een soort van losbreken van onderdrukking.

Persoonlijk vind ik dat de plaat enorm Brits klinkt, en ook zowel zich profileert in de oude punk (ik hoor vooral The Fall) en moderne indie (Arctic Monkeys). Klopt dit wat?
Ik heb sowieso een voorliefde voor de proto-punk en de post-punk. Die rare periode waarin dat punk nog vorm moest krijgen en de periode waarin punk zich wou losrukken van hun eigen imago. Ik mikte voor een Belgische sound. België heeft sowieso, zowel nu als vroeger, een rijke punkgeschiedenis. Ik snap de vergelijking wel met het Britse, maar ik denk dat dat eerder te maken heeft met het feit dat onze culturen vrij dicht bij elkaar liggen. Als je in Diest rondwandelt waan je jezelf soms in een “This is Memorial Device”-achtige sfeer (goed boek trouwens).

Als ik zeg dat dit een wereldplaat is, begin je dan te blozen of om het in Mark E. Smith-wijze te zeggen, geloof je dat zelf?
Het is een plaat waar we zelf trots op zijn. Niet meer, niet minder.

Hoe gaat dit zich live vertalen. Een mix van de oude en de nieuwe Tubelight?Yup, het is een fijne uitdaging om van de oude en nieuwe nummers een homogeen geheel te maken. Iets dat trouwens verrassend goed lukt.

Als gezegd een internationaal geluid, ook al zou ik niet weten wat een Belgisch geluid is. Gaan jullie ook op zoek naar buitenlandse velden, of toch maar eerst op België mikken?
We proberen in de eerste plaats gewoon goede platen te maken. Dat gezegd zijnde spelen we liever in het buitenland voor 20 mensen dan dat we op een groot Belgisch podium voor 20.000 mensen spelen.


Over België. We worden overspoeld door massa’s geniale bands en toch kan ik er Tubelight niet in plaatsen. Een compliment?
Ik denk dat Tubelight altijd wel een buitenbeentje gaat zijn, geografisch zitten we niet in een bepaalde scène dus dan lijkt het me niet meer als normaal dat we muzikaal ook in niet meteen ergens inpassen.

Typisch is ook dat de songs steeds de 3 minuten formule hebben. Ook een bewuste keuze?
Verre van, het feit dat de sommige songs in de 3 minuten categorie vallen is louter toeval, en misschien juist een bewijs dat het de ideale lengte voor een popsong is aangezien het de meest “poppy” nummers zijn die zo lang duren.

Is muziek het belangrijkste in uw leven?
Yup

The Sex Pistols of The Fall?Pere Ubu

Seks, drugs of rock ’n roll?
Waarom kiezen?

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?
Een onmogelijke vraag, er zijn té veel goede platen om echt een favoriet uit te kiezen, maar om het interview tot een goed einde te brengen ga ik gaan voor: The Beach Boys – Pet Sounds. ’t Is een plaat waar ik altijd naar terugkeer, en ’t zit verdomd goed in elkaar. Ook het verhaal erachter vind ik waanzinnig. Ik vind de plaat overigens beter dan alles wat The Beatles ooit gedaan hebben.

Met wie zou je het niet erg vinden om acht uur mee in een lift te zitten en wat zou je dan doen?
‘Wie is het?’ met Daniel Johnston, benieuwd of we aan het einde van 1 spel geraken…

Het laatste woord is aan jullie
Stay weird

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More