Home ReviewsAlbum Reviews MAURITS PAUWELS & DE BENELUX CALYPSOS – Tien Toppers Uit Trinidad (V2).

MAURITS PAUWELS & DE BENELUX CALYPSOS – Tien Toppers Uit Trinidad (V2).

by Didier Becu

De wereld is voor zij die durven. Soms ga je eens op je bek, dan weer weet je maar net te overleven en dan heb je op dat ander ogenblik je moment de gloire. Mauro Pawlowski kan er als geen ander over meespreken. Een muzikant die zich geen moer aantrekt van wat anderen er van denken, maar grasduinend door zijn eigen muzikale (gigantische) smaak keer op keer met iets vernieuwend, en vooral gewaagd, op de proppen komen. Geef toe: tien calypsoklassiekers een Vlaams jasje geven en ze op een plaat verkopen als Tien Toppers Uit Trinidad. Wie doet hem dat na? Juist, niemand.

Onder het pseudoniem van Maurits Pauwels ging hij op Afscheid In Kloten al eens de Nederlandstalige toer op, en nu koos onze favoriete Vlaming tien klassiekers uit de Caraïben die de eeuwigheid zijn ingezongen door mannen als The Mighty Sparrow, Lord Cristo, Wilmoth Houdini, Lionel Belasco, Lord Kitchener en The Lion. Samen met gitarist Sjoerd Bruil, bassist, Tim Vandenbergh, drummer Jeroen Stevens, pianist Bram Weijters en de trompetisten Wietse Meys en Jo Hermans zette Maurits de tien calypso-songs naar zijn eigen(zinnige) hand. Het resultaat daarvan is vernuftige kitsch van de allerbeste soort.

Een plaat met tien songs en ze hebben behalve het calypso-gevoel allemaal iets gemeen: van iedere song spet de goesting erzo af. En natuurlijk is er ook dat talent, niet dat we van deze jongens iets anders hadden verwacht.

En dan zijn er die teksten! Zwevend tussen brutaal-ironische klassieke kleinkunst (Brave Burger kon door Wim De Craene geschreven zijn), of het grappig burleske (Bulldog Niet Bijten), het fronterende (Zeven Lijken In Brussel-Noord) of simpelweg de pracht van het levenslied (De Dorpsgek En Zijn Papegaai). Mijnheer Pauwels kan het allemaal, en hoe!

Een plaat die zo aangenaam heerlijk in de oren klinkt dat we hem stante pede als een klassieker omschrijven. Het enige wat jammer is, is dat dit alleen maar een digitale release is. Maar ja, een strand, een Bacardi-cola en het genie van Mauro en we zijn meer dan tevreden!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More