Home ReviewsAlbum Reviews MALTASH – Sabotage Yourself (Tartarus Records)

MALTASH – Sabotage Yourself (Tartarus Records)

by Nel Mertens

Dystopische geluiden vanuit een gevoel van urgentie bereiken ons van het industrial-, IBM-project Maltash. De Libanese muzikant, die momenteel in Brussel woont, brengt met zijn nieuwe release Sabotage Yourself zijn persoonlijke, natuurlijke uiting van ontevredenheid over de wereld en de egocentrische aard van onze huidige maatschappij.

Geklemd tussen constante liefde voor en onthechting van de wereld, klinkt zijn werk als een harde maar emotioneel verwrongen reactie op de maatschappij. Zijn connectie met een meedogenloos land als Libanon beïnvloedde hem in alle opzichten. Vanuit een anti-genre- en anti-agenda-benadering uit zich dat in de sound van Maltash, die invloeden vanuit de industrial-, doom- en punkwereld meedraagt. “Break every boundary, empower the disheartened”, is het principe dat hem drijft.

Onmenselijke kreten lijken in Dystopian Dream een schreeuw om vrijheid. Ze komen echter muurvast te zitten in het web van het akelig duistere klanklandschap dat Maltash meesterlijk schildert. Met snaarsneden weggerukt uit de metalscene en het nihilistisch lef uit de punkwereld. Hartverscheurend en angstaanjagend. We zijn gedoemd om van deze vorm van art brut te houden!
Traag melodische gitaarlijnen klinken als verdoemde mantra’s, waarbij noisy geprogrammeerde doombeats het industriële karakter blootleggen. Naakt ruwe schreeuwen wringen zich een weg in Infatuation Queen.

In Kid On The Left horen we spoken vocals, gedrild door een strak metalen ritme. We ons laten meeslepen doorheen een track die druipt van diepdonkere pijn, die ijler wordt naar het eind van de track wanneer ook synths opduiken.
Het titelnummer Sabotage Yourself heeft het hoogste punkgehalte, zowel in de zanglijnen als in het gitaarwerk. Distortion en noise vormen de achtergrond waarin de woorden nagalmen. Halverwege krijgen we knappe breekpunten in het ritme. Een heerlijke track die qua vocals en opbouw wellicht de meest toegankelijke is van dit album.

“You are an egg which threw itself onto a wall and splattered.
You taped yourself to it, clinging to it, trying to reconstruct yourself through it,
addicted to the rejection. You become at peace with this,
you have lost a part of yourself but have gained a worthless belonging.
Sabotage Yourself.”

Traag strelend maar vol pijn laat Unnatural Selection zowel trillende snaren horen, als surreële geluiden, bruut diepe schreeuwen en haaks op elkaar inslaande ritmes.

Het album werd opgenomen in een periode dat de wereld op het punt stond getuige te zijn van een spreekwoordelijke apocalyps. Er waren drastische veranderingen op komst, de maatschappij was ontzet… Sabotage Yourself klinkt daarbij als een natuurlijke, maar gitzwarte reactie op de omgeving, met thema’s als geweld, onrecht, afstand, kwetsbaarheid en empathie, gehuld in een sluier van nihilisme.

Als sociale desintegratie een soundtrack zoekt, mag het Sabotage Yourself wel zijn. Met vijf tracks, losgerukt uit de realiteit zoals we ze kenden, huilt, schreeuwt en schopt Maltash een heel eigen sound de wereld in. Luister, huil mee en raak opnieuw verstrengeld in duisternis.

Sabotage Yourself is digitaal en in beperkte oplage op cassette verschenen bij het label Tartarus Records.

Facebook / Soundcloud

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More