Home ReviewsAlbum Reviews MaBH – ORBiT (Cruel Nature)

MaBH – ORBiT (Cruel Nature)

by Patrick Bruneel

MaBH is de afkorting van Mortuus Auris & the Black Hand, een term die wat moeilijker te onthouden is dan de afkorting die Peter Taylor voor zijn project, al gaande sinds 2008, heeft bedacht.

Hij is een multidisciplinair kunstenaar die zich niet alleen met muziek bezighoudt maar ook op het gebied van fotografie, animatie, illustratie, miniatuurkunst en schilderkunst zijn sporen aan het verdienen is.

Sinds het begin van zijn muzikale carrière bracht hij al een hele resem releases uit, veelal via cassettes, als cd-r of louter digitaal. Dat verklaart uiteraard voor een groot deel zijn relatieve onbekendheid, ook binnen de muzikale middens waarin hij zich begeeft en dat is ietwat experimentele soundscapes waarin gevonden geluiden een grote rol spelen.

Stilaan komt er echter verandering in zijn ondergronds bestaan, met recente releases als Look Under, Unnamed Vagabond en de samenwerking met Karen Schoemer getiteld Aggro Dulce.

Op zijn zoektocht naar geluiden schuimt Tayler tweedehandszaken af op zoek naar oude cassettes en exotisch vinyl terwijl hij ook voortdurend in de weer is met zijn Tascam om geluiden op te nemen. Samen met geluiden die hij vindt op het internet vanuit de deep space en radiogolven gebruikt hij synthesizers en een van allerlei hulpmiddelen voorziene viool om zijn soundscapes op te bouwen.

Twee lange stukken die op bovenstaande wijze tot stand zijn gekomen zijn terug te vinden op de cassette ORBiT, die elk net geen vijventwintig minuten duren.

Rust brengen in woelige tijden van oorlog en geweld is de achterliggende gedachte van Peter Taylor bij dit werk. Veel zal het allicht niet uithalen maar het is een zeer verdienstelijke poging om onze hersenen te triggeren met intrigerende soundscapes waarin we op zoek kunnen naar herkenbare geluiden. Een heel boeiend stuk geluidskunst, dat is ORBiT.

BANDCAMPFACEBOOKINSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More